FILM: Abraham Lincoln: Vampire Hunter


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 5. juli 2012, kl. 01:03

En ung gutt blir vitne til at vennens familie splittes. Når vennen så blir slått, prøver han å bryte inn for å beskytte han. Hans innblanding fører imidlertid til at hans egen familie også blir splittet; et monster forkledd som menneske kommer hjem til dem, og kort tid senere dør guttens mor.

Abraham er oppsatt på å hevne morens død. Han bestemmer seg for å skyte mannen som drepte henne, men man kan ikke ta livet av de døde på vanlig måte. Heldigvis dukker Henry Sturgess opp; en mann som kan lære Abraham å drepe de som allerede er døde. Men for dette må han legge bort alle hevntanker, for Sturgess har sin egen agenda, og Abraham er våpenet.

At «Honest Abe» skulle vise seg å være en hevngjerrig vampyrslakter skulle man vel aldri tro, men i Abraham Lincoln: Vampire Hunter er han nettopp det. Med en øks som våpen går han til angrep på utallige vampyrer, samtidig som han driver valgkamp for å bli president. En travel mann med andre ord.

Det er sjeldent at en film er bedre i begynnelsen enn på slutten med tanke på at den bør bygges opp, ikke rives ned. Dessverre er det slik at filmen setter utfor en nedoverbakke og klarer ikke stoppe. En grei historie bygges opp i første halvdel, før den overdrives, mister den røde tråden, og blir en eneste stor suppe av slåssing i halvdel nummer to.

Filmskaperne, eller kanskje heller sminkørene, skal ha skryt for nyskapende vampyrer. Etter å ha sett fløtepusvampyrer som Twilight-Edward og kåte vampyrer som True Blood-Bill, er det nesten befriende å se en vampyr som hopper mot folk fordi den vil drikke av dem, ikke fordi den vil kjærtegne dem eller ha sex. Her ser vampyrene ut som skumle klovner, og det får meg til å undre om det er hentet inspirasjon fra vår alles kjære Pennywise (Stephen Kings’s IT).

Greit nok at vampyrene er kule, men det hjelper ikke på at filmens gang ikke holder mål. Jeg klarte ikke å holde telling på hvor mange hint jeg fikk på hva som kom til å skje. Dette førte til at jeg i bunn og grunn skjønte hele hendelsesforløpet før jeg fikk se det. Ett og annet hint er fint, men når samtlige overraskelsesmomenter forsvinner, blir det kjedelig. Når filmen i tillegg bygges opp til et suppeslagsmål hvor alt for mye skjer på én gang og det stresses for å bli ferdig, er det kun følelsen av oppgitthet som henger igjen idet jeg forlater kinosalen.

Vampyrer er oppbrukt, og vrien politikervampyrslakter slår ikke an. Det er på tide å gi menneskeheten andre monstre å bekjempe.

 

 

 


INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Regissør:
Timur Bekmambetov
Produksjonsår:
2012     Premiere: 4. juli 2012
Lengde:
1 t. 45 min.
Sjanger:
Action/fantasi
Skuespillere:
Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Winstead, Rufus Sewell, Jimmi Simpson
Tagline:
«President by day. Hunter by night.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB