16 år gammel app-utvikler gjør suksess


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. november 2012, kl. 23:23

Utvikler populære iOS-applikasjoner. 

Markus Jahnsrud (16) står bak selskapet Soriko, som utvikler applikasjoner for iOS-plattformen. Til tross for sin unge alder har den teknologinteresserte ungdommen allerede laget flere applikasjoner for iPhone og iPad.

Han står blant annet bak Soriko Radio, en radioapplikasjon som lar brukere lytte til de mest populære radiokanalene, og han har laget appen Faktura, en applikasjon som lar brukeren opprette og sende fakturaer på sin iOS-enhet.

Alltid vært nysgjerrig

16-åringen sier til Teknologia at han alltid har vært nysgjerrig, og at han virkelig har fått øynene opp for programmering.

– Jeg har alltid likt å lage ting, og da jeg var elleve år gammel lagde jeg en radiospiller til Windows. Det var da navnet Soriko dukket opp. Det var også da interessen for programmering virkelig startet, og jeg ble mer nysgjerrig på hva jeg kunne få til, sier Jahnsrud til teknologia.no.

– Da jeg ble introdusert for iPhone og App Store, og alle suksesshistoriene, ble jeg så inspirert og tenkte at dette måtte jeg også gjøre!

Satser på iOS

16-åringen innrømmer at programmering er utfordrende.

– Å lære seg programmering er en vanskelig prosess – og jeg lærer stadig noe nytt. I begynnelsen forstod jeg nesten ingenting, og holdt på å gi opp flere ganger. Når jeg ser tilbake er jeg sjeleglad for at jeg ikke gjorde det.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Markus Jahnsrud gjør stor sukess med sine applikasjoner for iOS-plattformen.

Jahnsrud er klar på at han ønsker å drive med programmering også i fremtiden, rett og slett fordi han synes det er utrolig gøy.

Selv om Android blir stadig mer populært holder han seg til iOS-utvikling.

– Android fortsetter å vokse, men jeg har ingen planer om å lager apper for plattformen. I dag gjelder primært iOS og OS X. Dette fordi jeg selv bruker produktene daglig, og synes App Store er fantastisk og det er et flott utviklermiljø med gode verktøy. Windows Phone ser interessant ut og det vil i så fall være det neste steget videre, fortsetter den unge programmereren.

 Satser internasjonalt

Foreløpig har det norske markedet vært viktigst for Jahnsrud, men nå ønsker 16-åringen å satse mer i det internasjonale markedet. Denne satsingen planlegger han å starte i slutten av dette året.

– Først ut av det som er planlagt internasjonalt er Julekalenderen. Den var også på plass i fjor, men i år er den drastisk forbedret. Den vil lanseres i slutten av november, sier Jahnsrud, og legger til:

– Det norske markedet vil likevel  fortsette å være viktig for oss.

I dag går Jahnsrud Elektrofag ved Sentrum Videregående Skole, og når han blir ferdig der har han planen klar:

– Når jeg endelig blir ferdig skal jeg fortsette med å lage solide, brukervennlige løsninger for applikasjoner.

Jahnsrud har også mer spennende prosjekter på gang, men konkret hva disse innebærer vil ikke iOS-programmereren røpe.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB