Dette bør du tenke på når du bygger en PC


Edvin Dahl
Publisert 21. november 2012, kl. 23:33

Det å velge riktige komponenter er ikke alltid like lett, derfor må man holde tunga rett i munnen når man kryssjekker komponentene. Det er fort gjort å kjøpe feil når man ikke er helt sikker på hva man må skal se etter. Her er en liten guide som går gjennom det man bør tenke på.

En pc består av noen hoveddeler:

  • Hovedkortet
  • Prosessor (CPU) m/vifte
  • RAM (Minne)
  • Optisk leser (DVD/BluRay)
  • Harddisk eller SSD
  • Skjermkort (GPU)
  • Strømforsyning (PSU)
  • Kabinett

Prosessor, hovedkort og minne

Det første man bør sjekke før man kjøper en PC er at hovedkortet og prosessoren har samme sokkel/socket. For eksempel en prosessor med socket-LGA1155 passer ikke med et hovedkort med socket-LGA2011. Deretter er det å sjekke hva slags minne (RAM) som støttes av hovedkortet. Det er forskjellige typer minne slik som SO-DIMM, DDR2 og DDR3

I spesifikasjonene til et hovedkort kan det for eksempel stå slik (Støttet RAM):

-Maks størrelse: 32 GB

-Teknologi: DDR3

-Bussklokke: 1600 MHz, 1333 MHz, 1066 MHz

-Hastighet: PC3-12800, PC3-10600, PC3-8500

Da må man kryssjekke hovedkortet med minnet. I dette eksemplet er den raskeste hastigheten som støttes 1600MHz, og maks størrelse 32Gb. Desto høyere tall på minnet, desto raskere er det. 1600MHz er raskere enn 1333 MHz osv. Noen minnebrikker kan selges enkeltvis, parvis, etc. La oss si at dette hovedkortet har plass til fire minnekort, og man ønsker å ha 32 Gb RAM, da må man kjøpe fire kort med 8gb hver

Mer enn 4Gb RAM

For å nyttiggjøre seg med mer enn 4Gb RAM, så må man ha et 64bits operativsystem. Det er fordi et 64bits OS kan håndtere mer minne enn hva et 32bits OS gjør. Hvor mye GB RAM man trenger er avhengig av hva man bruker PC-en til.

Skjermkort

Noen prosessorer har et integrert skjermkort, noe som kan være brukbart til kontorarbeid, surfing, lettere spilling etc. Men hvis man vil ha en PC egnet til spilling og multimedia, så vil et dedikert skjermkort være et absolutt must.

Nesten alle skjermkort kobles til hovedkortet via PCI Express. Det man må sjekke er da om typen PCI Express går overens med hovedkortets inngang. La oss si at du velger et skjermkort med PCI Express x16 så vil ikke det passe sammen med PCI Express x4. Velger man et skjermkort med PCI Express 2.0 x16 og et hovedkort med PCI Express 3.0 x16, det vil fungere, men for best ytelse så bør det være samme type.

Harddisker, SSD og optiske drivere

De harddiskene som selges i dag har som regel et grensesnitt på 3 Gb/s eller 6Gb/s. De bruker en kabel som kalles SATA, enten det er SATA 2.0(3Gb/s) eller SATA 3.0(6Gb/s). Som du da skjønner er SATA 3.0 raskere. Man kan ha begge både en SATA 2.0 kabel i en SATA 3.0 HDD, men da vil ytelsen bli lik SATA 2.0.

Når det kommer til DVD og BluRay så bruker disse samme kabel som hva en harddisk gjør i dag, en SATA. Noe som er et alternativ til HDD(Hard Disk Drive) er SSD(Solid State Drive.) Vanlige HDD er mye billigere enda de har mer plass, men SSD har ingen bevegelige deler, mindre strømforbruk og er ikke minst mye raskere.

Strømforsyning (PSU)

Når man velger komponenter så er det lurt å se på hvor mye Watt i strømforsyningen som er påkrevd, altså et skjermkort kan kreve minimum en 600w PSU. Når det er sagt så er det er alltid lurt å gå høyere enn hva som er påkrevd. Det er ingen grunn til å spare når man velger strømforsyning, fordi det kan komme tider man trenger oppgradering til nyere og kraftigere komponenter som da igjen trenger mer strøm. Se på det som en investering. En billig og ustabil PSU kan føre til mange problemer, for eksempel at PC-en ikke starter opp.

Kabinett

Når man velger kabinett så har man hovedsakelig tre størrelser, High– og midi- og mini tower. High er størst og mini er minst. Hva man velger av dem kommer an på komponentene du har valgt (hovedkort, ant harddisker, SSD, etc).Det viktigste å sjekke er om hovedkortet passer. Det gjør man ved å sjekke formfaktoren. (For eksempel ATX, m-ATX, m-ITX, m-DTX).

Det kan kanskje virke komplisert, men tar man seg god tid, og går skritt for skritt så er det ikke så vanskelig allikevel.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB