FILM: Beasts of the Southern Wild


Marte Hansen
Publisert 22. november 2012, kl. 12:25

En sjelden gang dukker det opp små indiefilmer som bergtar både kritikere og publikum. Med et totalt ukjent cast og crew, samt et minimalt budsjett, har Beast of the Southern Wild blitt skrytt opp i skyene og tatt hjem pris etter pris. Med en slik ”hype” følger også høye forventninger og fallhøyden kan bli enorm.

Beasts of the Southern Wild handler om 6 år gamle Hushpuppy som bor sammen med sin alkoholiserte far i det fattige området ”Bathtub.” I den fattigste delen av Louisiana blir vi presentert et samfunn hvor menneskene nekter å rykke på seg, selv i møte med naturkreftene. Bathtub er et sted med mye sjel, unike karakterer, og hvor man i ung alder må klare seg alene. Gjennom den halvannen time lange filmen følger vi Hushpuppy sin historie og ser det tøffe livets utfordringer gjennom hennes øyne. Det er en kamp om overlevelse, men denne lille jenta har noe magisk ved seg som nesten virker sterkere enn naturkreftene som truer.

Beasts of the Southern Wild er ingen polert Hollywoodfilm og filmskaper Benh Zeitlin lener seg aldri på dyrt utstyr eller enkle løsninger. Visuelt formidles lukter, lyder og menneskene på en måte som får oss til å føle at vi er tilstede, og det skinner tydelig gjennom at filmen er lagd av kjærlighet, vilje og dedikasjon. Filmens sterkeste kort er likevel de troverdige og nyanserte karakterene, strålende fremført av amatørskuespillere. Quvenzhané Wallis og Dwight Henry skinner gjennom som henholdsvis Hushpuppy og hennes far, og hviskingen om Oscar-nominasjoner er ikke ubegrunnet. De solide skuespillerprestasjonene blir filmens hjerte og gir følelsen av at man opplever noe ekte og nært.

I det narrative trekkes det inn elementer både fra det filosofiske og mytologiske, uten at det føles verken unaturlig eller forvirrende. Visse ting blir aldri helt avklart og det finnes deler av historien som er åpne for tolkning, men med nærmere ettertanke oppdager jeg også flere og flere småbiter av gjemt symbolikk. Det er et godt manus og Zeitlin har øye for de små detaljene som gjør det hele troverdig. Fra et filmteknisk perspektiv er det både forbløffende og inspirerende at kvalitetsfilmer som denne kan bli lagd med et minimalt budsjett og med såpass få profesjonelle aktører.

Beasts of the Southern Wild har en sjel som vi sjeldens ser i mylderet av polerte Hollywood-produksjoner og det er nettopp det som gjør den så unik. Man både gråter og ler der man følger historien til denne lille helten, men vel så viktig er heltehistorien om en film som på tross av store odds, nå er på alles lepper.

Terningkast:

 

 

 

Premiere: 26.10.2012
Originaltittel: Beasts of the Southern Wild
Regi: Benh Zeitlin
Skuespillere: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway
Genre: Drama / Eventyr
Nasjonalitet: USA
Produksjonsår: 2012
Filmdistributør: Arthaus
Sensur: 11 år
Egnethet: ungdom / voksen
Lengde: 1 t. 31 min.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB