FILM: The Impossible


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 4. januar 2013, kl. 12:18

Hva gjør man når det utenkelige skjer?

Maria og Henry tar med seg sine tre sønner til Khao Lak i Thailand for å feire jul. De bor på et splitter nytt hotell like ved stranden, og de har til og med et juletre på verandaen. Det ser ut til å bli en perfekt 2. juledag rundt bassenget, men fra havet kommer en vegg av vann som snur alt opp ned.

The Impossible er basert på en families opplevelse av tsunamien i 2004. Vi får være med på en kaotisk og skremmende reise, som både gir gåsehud og tårer i øyekroken. Filmskaperne har klart å lage et realistisk bilde av dagene etter at vannmassene traff kysten. Enda mer imponerende er det likvel at de har klart å fange de klaustrofobiske minuttene da familien kjempet for livet i vannmassene. Å se en menneskekropp kastes rundt under vann sammen med sykler, planker og trær, gjør at selv jeg som ikke var der, blir påvirket. Derfor vil jeg tro at denne filmen vil være sterk kost for de overlevende.

Det som gjør filmen så virkningsfull, er tanken på alle de som opplevde det som skulle vise seg å bli en av de verste naturkatastrofene i vår tid. Med gode skuespillerprestasjoner og realistiske skader understrekes alvoret, og jeg tenkte aldri at «dette er overdrevet». Blant skuespillerne vil jeg trekke frem 16 år gamle Tom Holland i rollen som eldstesønnen Lucas. Han gir en stødig og overbevisende presentasjon, og jeg håper vi får se mer fra han i årene som kommer.

Det eneste jeg stusser på, er at vi ikke får se flere mennesker, døde og levende, i ruinene. Dette er nok fordi fokuset skal være på hovedpersonene, men jeg vet at det var tusenvis av folk som både døde og overlevde den dagen, og at det derfor ville vært mer realistisk å se flere mennesker. Når familien ankommer sykehuset, er det derimot stappfullt. Dette er likevel ikke noe som setter seg på hukommelsen, og heller ikke noe som trekker ned helhetsinntrykket av filmen.

The Impossible er en rørende og ektefølt, men på samme tid ekkel film, og jeg er glad for at den ikke kommer før nå. På den måten har vi alle klart å få hendelsene på avstand, samtidig som vi blir tatt tilbake til de grusomme TV-bildene vi kunne se den romjula. Dette er absolutt en «must see»-film, og kanskje en av årets viktigste filmer.

 

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Lo imposible
Regissør:
Juan Antonio Bayona
Produksjonsår:
2012     Premiere: 4. januar 2013
Lengde:
1 t. 54 min.
Sjanger:
Action/drama
Skuespillere:
Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergrast
Tagline: «
Nothing is more powerful than the human spirit.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB