
Foto: Flickr / Sommerfeldt
Forskere har utviklet verktøy som jobber i enorm fart.
Å gå gjennom hele internett er en møysommelig prosess: I 2010 foretok Electronic Frontier Foundation en skanning av hele internett for å samle data om kryptering på nettet. Skanningen tok mellom to og tre måneder.
Forskere ved Universitetet i Michigan synes det var i meste laget.
Hele internett på 40 minutter
Nå har de utviklet et verktøy som gjør internettskanningen til en mye raskere prosess. Det kommer frem i en rapport publisert i Proceedings of the 22nd USENIX Security Symposium.
Under sikkerhetskonferansen Usenix i Washington forrige fredag, annonserte forskerne Zmap. Dette er et verktøy som kan skanne hele internett på under en time.
- Les også: New York Times hacket av syriske hackere
Faktisk bruker den bare rundt 40 minutter på å samle data fra hele internett.
– Zmap er en nettverksskanner med åpen kildekode, som lar forskere på en enkel måte foreta brede nettverksstudier, skriver forskerne i sin beskrivelse av verktøyet.
De forklarer at verktøyet kan brukes for å studere serverstabilitet og gi oss nyttig informasjon om ulike systemer på internett.
Tar lang tid
En kjent metode for å skanne nettverk i dag, er Nmap, ifølge Washington Post. Og det kan være greit å vite hva Nmap er for å enklere forstå hvordan Zmap fungerer.
Nmap sender individuelle signaler til hver enkelt IP-adresse og venter på respons – dette kan ta lang tid. Og mens Nmap venter må den samtidig lagre informasjon om disse IP-adressene slik at den ikke glemmer å motta svar.
- Les også: Google varsler om barn som er savnet
Det var denne metoden Electronic Frontier Foundation benyttet, og det var denne prosessen som tok flere uker.
1.000 ganger raskere
Zmap fungerer ikke helt ulikt Nmap, men i motsetning til å vente på respons, kan verktøyet, enkelt forklart, dekode informasjonen mens forespørselen er på vei tilbake.
Så i stede for å sitte på gjerdet og vente, henter verktøytet informasjonen på egen hånd. Dette gjør at Zmap jobber 1.000 ganger raskere enn Nmap.
Ok, så skanningen går raskere, men hva så? Kan den gi oss noen nyttig informasjon?
Kartlegger nettsikkerhet
Den krypterte protokollen HTTPS blir stadig mer vanlig å bruke på internett. Men hvor mange har gått over til denne protokollen? Zmap har allerede gitt oss svaret på det, og dette på under én time.
Michigan-forskerne har funnet ut at iløpet av det siste året, har bruken av HTTPS økt 23 prosent blant de 1 million største nettsidene i verden. De har også funnet ut at den totale bruken av HTTPS har økt med 20 prosent.
Denne informasjonen har forskerne fått tilgang til kun ved hjelp av verktøyet Zmap.
Nyttig informasjon om naturkatastrofe
Verkøyet har også flere bruksområder: Orkanen Sandy traff USA i oktober i fjor, og forskerne fant raskt ut at naturkatastrofen kunne være interessant for dem.

Kartet viser hvor mer enn 30 % av datamaskiner mistet kontakt med internett under orkanen. Foto: Zmap
For ved å skanne internett på tidspunktet Sandy herjet som verst, kunne Zmap finne ut hvor orkan hadde gjort mest skade på nettverk.
De fant for eksempel raskt ut i hvilke områder flest datamaskiner mistet kontakten med internett.
Alt dette, på 40 minutter.