Dette lanserte Apple i kveld


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 11. september 2013, kl. 00:53

Foto: Apple

Apple presenterte iPhone 5s, som har fått fingeravtrykkleser. Foto: Apple

Ut med iPhone 5 – inn med iPhone 5s og 5c. 

På grunn av en rekke lekkasjer «visste» vi mye i forkant av Apples pressekonferanse som ble holdt tirsdag kveld (Teknologia.no fulgte presskonferansen direkte).

Som ryktet ble både en iPhone 5s og en 5c lansert.

Lanserte iPhone 5c

Apple startet med å presentere sistnevnte, iPhone 5c. Telefonen ligner mye på iPhone 5, maskinvaremessig, men når det gjelder utseende er den ganske annerledes. iPhone 5c er laget i plast (Unibody-polykarbonat).

– Den er lagd med samme teknologi som iPhone 5, men den er mer moro, og mer fargerik, sa Phill Schiller om den nye telefonen. 5C kommer i flere farger, både rød, grønn, hvit, blå, rosa og gul.

Foto: Apple

iPhone 5c kommer i flere farger. Foto: Apple

Batteriet har fått seg en liten oppgradering og batteritiden skal , og skal være noe større enn på sin forgjenger. Dette skal ifølge Apple gi bedre batteritid enn på iPhone 5.

I tillegg er frontkameraet på telefonen oppgradert – blant annet skal det være bedre under dårlige lysforhold.

Vi har ennå ikke norske priser på iPhone 5C.

iPhone 5s

Apple lanserte også, som ventet, en oppdatert utgave av iPhone 5, nemlig 5s. Telefonen kommer i både gull, søv og grå. Den har samme størrelse som sin forgjenger, men innmaten er oppgradert.

Telefonen har fått en A7-prosessor, 64-bit. Den skal være 56 ganger raskere enn den første iPhone som ble lansert. Den skal samtidig være dobbelt så rask som dagens iPhone 5.

Har fingeravtrykkleser

Det var knyttet mest spenning til den mye omtalte fingeravtrykkleseren. Det har lenge svirret rykter rundt en slik sensor, og Apple skuffet ikke de som hadde håpet på en slik funksjon. iPhone 5s vil ha en kjemknapp som leser fingeravtrykk.

Dette gjør at man ikke trenger å skrive inn noen kode for å låse seg inn på telefonen. Man kan i stedet bruke sitt eget fingeravtrykk for å identifisere seg.

Man kan også bruke fingeravtrykket sitt for å bekrefte kjøp i App Store og iTunes. Den nye hjemknappen er for øvrig i safir – et material som ikke ripes opp så lett.

HD-film med 120 fps

Verdt å nevne er også at kameraet har fått en oppgradering. Her snakker vi ikke flere megapiksler, men heller bedre utnyttelse av de eksisterende megapikslene. En ny bildesensor og oppdatert programvare skal gjøre det lettere å ta bedre bilder med telefonen. Kameraet kan ta HD-film med 120 fps. Det er altså mulig å få slow motion-effekt med dette kameraet.

Apple har også bekreftet at deres nye operativsystem iOS 7 vil lanseres 18. september. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB