Slik får du iOS 7


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 19. september 2013, kl. 01:08

Foto: Apple

Foto: Apple

Apple har lansert sitt nyeste operativsystem for iOS-enheter. Slik oppdaterer du. 

Onsdag ble iOS 7 gjort tilgjengelig for offentligheten, noe som betyr at hvem som helst med en iOS-kompatibel enhet kan laste ned operativsystemet.

Å oppdatere til iOS 7 er ingen komplisert oppgave. Dersom du har iOS 6 fra før er det bare å gå inn i Innstillinger –> Generelt –> Oppdatering. Du vil få beskjed om at en ny versjon av operativsystemet er tilgjengelig, og vil du gå rett på sak og installere iOS 7 trenger du bare å trykke «Installer».

Et par ting kan imidlertid være greit å vite. Oppdateringen er er en ganske stor fil, så det kan ta en stund å laste ned iOS 7. Du må derfor være tilkoblet trådløs nett (wifi) for å kunne utføre oppdateringen.

Husk også å koble til laderen – oppdateringen vil kreve en del strøm fra enheten din.

Ta sikkerhetskopi

Fremgangsmåten ovenfor er den enkleste, men du kan også oppdatere ved å koble enheten til iTunes.

Før du gjør dette, uansett om du velger å oppdatere trådløst eller via iTunes, bør du huske noe vesentlig: Ta sikkerhetskopi av filene dine.

Dette gjør du ved å plugge inn enheten til datamaskinen din, og synkronisere innholdet ved hjelp av iTunes. Dersom noe går galt under oppdateringen, vil du da likevel ha dine filer og informasjon lagret i iTunes.

Disse modellene får Ios 7:

  • Iphone 4
  • Iphone 4S
  • Iphone 5
  • Ipad Mini
  • Ipad 2, 3 og 4
  • Ipod Touch 5. generasjon

Dette er nytt

iOS 7 bringer så mange endringer hva gjelder utseende, at det er lett å få følelsen av at man får en ny telefon eller nettbrett når man har oppdatert. Mesteparten av de grunnleggende funksjonene og måtene å gjøre ting på er fortsatt til stede, men designendringene er ganske merkbare. Dette er den største iOS-oppdateringen på lange tider.

Apple har med iOS 7 valgt å fokusere på minimalisme. Operativsystemet er mye lysere enn sin forgjenger, og ikonene er flatere og mer minimalistiske.

Foto: Apple

Foto: Apple

«Ved å ta bort designelementer som ikke tilfører verdi, står vi plutselig igjen med det som betyr mest: Innholdet», skriver Apple på sine nettsider.

Borte er for eksempel «dra for å låse opp»-knappen – nå er det i stedet mulig å låse opp telefonen ved å dra fingeren mot høyre fra hvor som helst på skjermen.

Kontrollsenteret: En av de største nyhetene ved iOS 7 er det nye kontrollsenteret. Dette er en funksjon som Android allerede har hatt ganske lenge, men som har vært fraværende i tidligere iOS-utgaver. Kontrollsenteret gir deg rask tilgang til kjappe innstillinger, slik som wifi, bluetooth, flymodus, lysstyrke, musikkstyring, kalkulator og lommelykt. Kontrollsenteret bringes frem ved å dra fingeren opp fra bunnen av skjermen. Dette fungerer stort sett fra hvilken som helst applikasjon.

Multitasking: Multitaskingen har også fått seg en oppgradering. For å kjapt skifte mellom applikasjoner gjør man som før, dobbeltklikker på hjemknappen, men måten dette presenteres på visuelt er nå forandret.

Når man nå dobbeltklikker vil man få opp en forhåndsvisning av kjørende applikasjoner. For å skifte til en annen åpen applikasjon sveiper du bare fingeren til siden. For å lukke en applikasjon tar du tak i det aktuelle app-vinduet og drar fingeren oppover på skjermen.

Foto: Apple

Foto: Apple

Spotlight: Mange er vant til å bruke Spotlight-søket, og det er lett å tro at denne funksjonen er fjernet når man tar i bruk iOS 7, for den er ikke tilgjengelig på samme sted som før. Men frykt ikke, den er der fortsatt – du må bare gjøre noe annet for å få den frem.

Når du er på hjemskjermen, altså der du har tilgang til dine applikasjoner, drar du fingeren nedover skjermen. Spotlight-søket dukker da opp.

Varsler: Varselsenteret har også fått ekstra omtanke av Apple. I iOS 7 er varselsenteret blitt mer oversiktlig. Nå er senteret delt opp i tre kategorier – «I dag» «Alle» og «Uleste». I førstnevnte får du blant annet oversikt over dine oppføringer i kalenderen og dine påminnelser. «Alle»-kategorien viser alle varsler, alt fra applikasjoner som har blitt oppdatert til tapte anrop. Uleste-kategorien viser, logisk nok, varsler som du enda ikke har gjort noe med.

Appdesign: Det nye designet merkes godt i den innebygde meldingsapplikasjon. Nå er meldingsvinduet mye lysere, og fargene er byttet ut.

Fargen på tastaturet er også endret – nå er det lysegrått. Verdt å nevne er det også at når man er inne i en melding på telefonen, kan man bare sveiepe til høyre for å komme tilbake til meldingsoversikten. Denne funksjonen gjelder også i Innstillinger-applikasjoner.

Nedenfor ser du mer av det som er nytt:
[imagebrowser id=1]

[poll id=»4″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB