Armbåndet for deg som fryser lett


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. oktober 2013, kl. 15:49

Foto: MIT

Foto: MIT

Har du satt på ovnene på full styrke, men fryser likevel? En gruppe studenter ved MIT-universitetet har kanskje funnet en løsning for deg som fryser lett. 

Selv om vinteren ikke har kommet for fullt enda, har temperaturene allerede begynt å synke over hele landet. Dette fører til at vi skrur opp styrken på ovnene, varmepumpa settes i gang og vi fyrer opp i peisen.

Men hva om vi kunne sluppet å gjøre alt dette?

Armbånd justerer kroppstemperaturen

Hvordan vi oppfatter temperaturen rundt oss er individuelt. Noen kan fryse i et rom der temperaturen er 20 varmegrader, mens noen kan synes at det er for varmt i samme temperatur.

En gruppe studenter ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) tror de har funnet en potensiell løsning på denne problematikken.

Nettstedet MIT News melder at fire studenter ved universitetet har utviklet et armbånd som skal kunne vedlikeholde og endre kroppstemperaturen til brukeren, uten å være avhengig av ekstern varme.

Armbåndet er termoelektrisk, noe som betyr at det sender elektriske impulser til kroppen, varme eller kalde, slik at brukeren skal kunne opprettholde den termiske komforten.

Føles mye varmere

Teamet fant ut at ved å varme opp (eller kjøle ned) én enkelt kroppsdel (studentene bruker håndleddet) med 0.1 grader per sekund, ville hele kroppen føles flere grader varmere eller kaldere.

Prototypen studentene har utviklet kan varme opp håndleddet med 0.4 grader per sekund – dermed vil kroppstemperaturen raskt kunne føles høyere og varmere.

Et lithium-batteri leverer strøm til armbåndet i opptil åtte timer.

Foto: MIT Department Of Materials Science And Engineering / Facebook

Foto: MIT Department Of Materials Science And Engineering / Facebook

Skal redusere strømforbruk

Studentene kaller oppfinnelsen sin for Wristify, og vant nylig førstepremien under den årlige konkurransen «Making And Designing Materials Engineering Comptetion» ved MIT. Førstepremien ga studentene 10.000 dollar, rundt 60.000 kroner.

Wristify er på nåværende tidspunkt en velfungerende prototyp, men teamet håper å kunne gjøre armbåndet tilgjengelig for offentligheten i den nærmeste fremtid.

Armbåndet er imidlertid ikke kun ment for å opprettholde den personlige komforten. Målet er også at armbåndet skal kunne redusere energibruken i bygninger.

– Bygninger bruker enormt mye energi bare på oppvarming og nedkjøling. Til sammen utgjør dette 16,4 prosent av energiforbruket i USA. Vi ønsket å gjøre noe med dette tallet, samtidig som vi opprettholder den individuelle termiske komforten, sier Sam Shames til MIT News. 

Shames er en av studentene som står bak Wristify.

Får MIT-studentene det som de vil, kan man kanskje i fremtiden spare strøm, uten at man trenger å finne frem ullsokkene og pleddet av den grunn.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB