Dette lanserte Apple i kveld


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 22. oktober 2013, kl. 21:17

Foto: Apple

Foto: Apple

Presenterte to nye iPad-modeller. 

Det var knyttet store forventninger til kveldens pressekonferanse, og iløpet av seansen, som varte i en og en halv time, presenterte Apple en rekke nye produkter.

På forhånd spådde vi blant annet nye utgaver av iPad og nye Macbooks, og spådommen stemte.

iPad Air

Vi «visste» på forhånd at Apple ville komme med ny iPad, men navnet var likevel noe overraskende. For her var det verken snakk om «nye iPad» eller iPad 5. I stedet har selskapet valgt å kalle sitt nye produkt iPad Air. Årsaken er enkel: den nye iPad-en er både lettere og tynnere enn forrige modell.

Foto: Apple

Foto: Apple

Mens forrige iPad veide 1,4 pund (omtrent 635 gram), veier iPad Air 1 pund (rundt 453 gram). Her har Apple helt klart hentet designelementer fra iPad mini.

Som ventet får Air den nye A7-brikken, som vi også finner i iPhone 5s. Denne brikken er opptil 8 ganger raskere og 72 ganger raskere når det gjelder grafikk. I tillegg får Air raskere wifi.

iPad Air vil bli tilgjengelig i Norge 1. november, ifølge Apple. Prisen vil starte på 499 dollar.

ipad mini med Retina-skjerm

I forkant av Apple-konferansen ble det spekulert i om en ny iPad mini-modell med Retina-skjerm ville presenteres. Det var mye usikkerhet rundt akkurat dette, men de som trodde på en Retina-skjerm hadde rett.

Apples nye mininettbrett får en høyoppløst Retina-skjerm – den samme som vi finner i iPad Air, men den er altså mindre. Skjermstørrelsen vil være den samme som på forrige mini-modell.

Det som var litt overraskende, var imidlertid at nye iPad mini får A7-brikken. De fleste trodde på forhånd at denne modellen ville få A6-brikken – der tok man altså feil.

Nettbrettet vil ha samme batteritid som sin storebror, og samtidig skal nye mini ha bedre wifi. I tillegg har den utvidet støtte for LTE (4G), ifølge Apple.

ipad Mini med Retina-skjerm vil lanseres i november, og starte på 399 dollar. Den vil for øvrig bli tilgjengelig i svart, sølv.

OS X Maverics

Apples nyeste operativsystem, OS X Maverics fikk også en del oppmerksomhet i kveld. Med Maverics på Mac-en skal man få bedre batteritid. Opptil én time lenger surfing skal man kunne oppnå.

I tillegg ble andre funksjoner som vi tidligere visste om presentert. Blant annet deling av lenker i Safari, faner i Safari, tags i Finder for å organisere filer og bedre støtte for flere skjermer. En splitter ny kartapplikasjon ble også demonstert.

Det mest overraskende av alt var nok at Apple har valgt å gjøre OS X Maverics helt gratis. Oppdateringen skal bli tilgjengelig allerede i dag. 

Nye Macbook Pro-maskiner

Ryktene skulle ha det til at nye Macbook Pro-maskiner skulle vises frem, og ryktene stemte. Både 13 og 15-tommerne med Retina-skjerm har fått en oppdatering. En av de største forkjellene er at 13-tommeren har blitt tynnere og lettere. Samtidig skal maskinen være raskere – den skal ha bedre wifi og et raskere grafikkort (Iris, opptil 90 % raskere).

15-tommeren er også kraftigere. Den kommer med en Crystalwell firekjerneprosessor. Den har Iris Pro-grafikk (kan også fås med GeForce GT 750m) og skal ha opptil 8 timers batteritid.

Mac Pro

Apple var tydelig stolte over Mac Pro, som for ørig ble vist frem tidligere i år. Maskinen har et design ulikt alt annet av maskiner som finnes i dag. Ifølge Apple skal maskinen være svært kraftig. Den har en kraftig Intel Xeon E5-prosessor og kan fåes med 6, 8 eller 12 kjerner. Den vil ha AMD FirePro-grafikk med opptil 12 GB RAM.

iLife og iWork

Eddie Que inntok scenen for å snakke om iLife-pakken. Que presenerte nye utgaver av iMovie, iPhoto og Garageband. Applikasjonene, som er integrerte med iCloud, vil lanseres gratis for alle brukere som kjøper ny Mac eller iOS-enhet.

Det samme gjelder iWork. Apple gir bort hele iWork-pakken til alle som kjøper ny Mac.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB