Film: Betties Reiser


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 30. oktober 2013, kl. 20:00

Foto: Bettys Reise

Foto: Bettys Reise

Forunderlig fransk frøken.

«Bettie Reiser» er historien om den vakre, middelaldrende Bettie (Catherine Deneuve) som trenger en pause fra livets harde hverdag. I sine yngre dager var hun Missekonkurrent i Bretagne-provinsen, i Frankrike. Hun er nå restaurantsjef og bor med sin mor.

Hennes avdøde ektemann er forlengst glemt, men hun har derimot en elsker, som en helt alminnelig dag bestemmer seg for å gå fra den nåværende kona si og Bettie på samme tid, til fordel for en 25-åring.

Etter dette rakner det litt Bettie som stikker av i bilen sin og kjører av gårde på de franske landeveier: hun trenger røyk og en frisk start. På sin lille «reise» møter hun en del forskjellige folk. Blant annet en kjekk, ung sigarettsmugler, en mørk, trivelig og gjestfri sikkerhetsvakt og barnebarnet hennes Charly.

Bettie har ikke spesielt godt forhold til datteren sin, og derav ser hun heller ikke barnebarnet sitt så ofte. Hun tar også med seg Charly på en siste missegjenforening.

Dette er ikke en Hollywood-film, den er derimot veldig europeisk, altså byr den på ting utenom det vanlige. Derfor har den heller ikke samme type spenningskurve, slik en amerikansk film har. Filmen har ingen eksponentiell oppbygning, og er uforutsigbar, noe som kan være interessant for mange.

Det er gøy å se noe som er litt mer atypisk som hennes merkverdige, forholdsvis «franske» relasjoner. Likevel virker det ikke som om det som skjer på reisen hennes, affekterer henne i noen særlig grad. Hun får kanskje litt mer lyst på livet til syvende og sist, og får et bedre forhold til familien sin, men utover det, er det egentlig ikke mer å si.

«Betties Reiser» gir meg ikke så mye som jeg hadde forventet, men har en helt ok kvalitet over seg. Den treffer kanskje et litt eldre publikum bedre enn unge. Det er ikke akkurat action som driver historiens handling, det er en større fokus på mellommenneskelige «konflikter».

Den er en veldig fransk film, vil jeg si. Om du har sett en fransk film før, skulle det være en grei beskrivelse av «Betties Reiser», en litt særegen humor som ikke nødvendigvis alle skjønner seg på, men som noen elsker.

«Betties Reiser» har premiere på Fredag 1. November.

Terningkast 4.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB