
Forskere har utviklet programmeringsspråk for kunstig DNA. Foto: L2XY2.com
Kjemikere kan snart bestemme hvordan kunstig DNA skal oppføre seg.
Damaskiner og stort sett alt som har et kretskort i seg fungerer ved hjelp av forhåndsprogrammerte kommandoer. Nå har forskere ved Universitetet i Washington utviklet et programmeringsspråk som også skal gjøre dette mulig for kjemi, nærmere bestemt syntetisk DNA.
Ifølge universitets nettside skal programmeringsspråket gjøre det mulig å gi intruksjoner til kunstig DNA, og fortelle det syntetiske stoffet hvordan det skal oppføre seg i testceller og testtuber. Funnet er publisert i tidsskriftet Nature Nanotechnology.
– Vi starter fra en abstrakt matematisk beskrivelse av et kjemisk system, og deretter bruker vi DNA for å bygge molekylene som gir den ønskede funksjonen. Visjonene vår er at dette etter hvert kan brukes for å lage nyttige verktøy, sier professor Georg Seelig til universitets nettside.
Kan brukes for å oppdage sykdom
Forskerne ser for seg at programmeringsspråket kan bli gull verdt på enkelte områder innen medisinen. Blant annet tror de oppdagelsen kan gjøre det mulig å lage smarte medisinsendere, som leverer medisinen i kroppen på en smartere måte.
Verktøy for å oppdage sykdom er også realistisk å se i fremtiden, ifølge forskerteamet.
– Dette er attraktivt fordi det lar deg løse mer enn ett problem. Hvis du vil får en datamaskin til å gjøre noe annet, kan du bare reprogrammere den. Dette prosjektet er veldig likt, fordi vi kan fortelle kjemien hva den skal gjøre.
Syntetiske systemer kan i fremtiden supplere flere av kroppens viktige funksjoner, og programmeringsspråket er et viktig steg mot å få til dette, ifølge forskerne.
Georg Seelig og hans kollega Eric Klavins mottok nylig 2 millioner dollar fra National Science Foundation for å intensivere forskningen på molekylær programmering. Nå har de altså kommet ett skritt nærmere.