Forventningen om å være tilgjengelig


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 1. oktober 2013, kl. 13:59

Er det på tide å sette teknologien på pause? Foto:  Phil Roeder / Flickr

Er det på tide å sette teknologien på pause? Foto: Phil Roeder / Flickr

Kommentar: Skal det ikke være greit å ta en pause?

Den gjennomsnittlige nordmannen bruker ganske mange minutter på internett hver dag. Ikke bare gjennom nettleseren på datamaskinen, men også på mobil og nettbrett.

Vår tilstedeværelse på internett og sosiale medier har også ført til at vi forholder oss til notifikasjoner i mye større grad enn før. Vi får varsler på Facebook, Twitter, sms og e-post.

I dag er det nærmest en forventning om at vi skal være tilgjengelig døgnet rundt. Det forventes at vi skal svare raskt på Facebook-meldinger. Det forventes at vi ringer tilbake raskt om vi ikke har tatt telefonen. Det forventes rett og slett at vi er generøse med tiden vår.

I går omtalte Teknologia et nytt Kickstarter-prosjekt – MyFocus. Dette er en gigantisk knapp som skal vise omverdenen om du er tilgjengelig eller ikke. Og selv om det kan diskuteres om produktet i seg selv er så veldig interessant eller ikke, er problemstillingen og bakgrunnen for knappen reell.

For i dag blir vi forstyrret. Konsentrasjonen blir stadig satt på prøve. Kanskje er du inne i ditt mest intense og beste arbeidsøyeblikk, da noen avbryter deg. Enten ved å snakke til deg, eller ved å sende deg en e-post, sms eller Facebook-melding.

Å skru av varsler, eller notifikasjoner, er en smal sak, det skal sies (se episode 14 av Snert for å lære hvordan du gjør det). Det er ikke noe problem å få Facebook eller Twitter til å slutte å varsle deg.

Men det er heller ikke bakgrunnen for denne kommentaren.

Denne kommentaren handler om forventningene andre personer har til deg. Forventningen om at du skal være tilgjengelig. Følelsen av at du ikke bestemmer over sin egen tid, men at personer rundt deg kontrollerer den.

Konsentrasjonsvansker blir stadig et større problem i samfunnet. Så kanskje bør vi stoppe og tenke over dette: bør det ikke være greit at jeg ikke svarer på noen timer?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB