Noen følger med hva du gjør – akkurat nå


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 26. oktober 2013, kl. 14:41

Foto: Ligtbeam / Mozilla

Foto: Ligtbeam / Mozilla

Og Mozilla vil vise hvem det er. 

Det har vært mye støy rundt NSA og Edward Snowden det siste halvåret.

Avsløringene om at USA har drevet massiv overvåkning av aktiviteter og tjenester på internett har skapt sterke reaksjoner over hele verden, og ikke minst har det økt fokuset på personvern på nettet.

Selv om NSAs PRISM-program er av den alvorlige sorten, er det ingen hemmelighet at også andre aktører og selskaper følger med på hva du gjør på nettet. Vi legger igjen små spor overalt, på hvert eneste nettsted vi besøker – til og med på Teknologia.no.

Den informasjonen er det mange selskaper og tjenester som finner interessant Ofte er det det selskaper og merkevarer som ønsker å bruke dine data for å lage målrettede annonser.

Viser hvem som følger på aktiviteten din

Hvem som følger med på det du gjør på nettet kan du nå få presentert visuelt ved hjelp av et nettlesertillegg for nettleseren Firefox – det skriver PCWorld.

Lightbeam er nemlig et nettlesertillegg som avdekker hvilke tredjepartsselskaper som følger med på din aktivitet på nettet.

– Med Lightbeam skaper vi et stort bilde av hvordan sporing foregår på internett, og hvordan tredjepartsnettsteder er koblet til en rekke andre sider, sier Mozilla i en uttalelse.

Mozillas mål skal være å gi deg kontroll over hvilke data og personlig informasjon som blir plukket opp av andre selskaper.

Du får presentert informasjonen gjennom grafer og lister og skal kunne se en tidsoversikt over når tredjepartsaktørene plukker opp aktiviteten din.

Er du interessert i å vite hvem som følger med på hva du gjør? Da kan du sjekke ut Lighbeam for Firefox. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB