Guardian: – Vil bli massiv overvåkning under OL


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. oktober 2013, kl. 14:00

Foto:  jonathan mcintosh / Flickr

Stort sett alt av informasjon vil kunne avlyttes under OL kommende vinter. Foto: jonathan mcintosh / Flickr

Overvåkningen omtales som «Prism» på steroider. 

I februar er det klart for et nytt vinter-OL, og denne gangen foregår det hele i Russland.

Nå hevder den britiske avisa The Guardian å sitte på informasjon om sikkerhetssystemet som vil brukes under vinterlekene.

Og skal vi tro på informasjonen, er det massiv overvåkning som venter deltakere og publikum.

Russlands sikkerhetstjeneste, FSB, skal ifølge The Guardian sørge for at all kommunikasjon overvåkes, både gjennom telefoner og internett.

Det er to russiske gravende journalister i samarbeid med Citizen Lab som har dykket ned i sikkerhetsopplegget, og ifølge informasjonen de har fått nyss i, vil all telefon og datatrafikk kunne avlyttes av FSB. Dette skriver The Guardian. 

Systemet skal være laget slik at spesifikke ord og uttrykk kan fanges opp i e-poster, chattemeldinger og på sosiale medier.

For å gjøre sikkerhetssystemet i stand til å gjøre dette, skal Russland ha investert i ny teknologi, og oppgradert flere av sine telefon og internettsystemer.

The Guardian sine kilder omtaler overvåkningsopplegget som «Prism på steroider». Prism er overvåkningsprogrammet som ble lekket til offentligheten av Edward Snowden tidligere i år.

Ifølge de russiske journalistene, og Citizen Lab, vil overvåkningen under OL i Russland være historisk stor.

– Selv i Beijing-OL var ikke sofistikasjonen hva gjelder overvåkning og sporingsmuligheter i nærheten av hva de er i dag, sier Ron Deibert Citizen Lab til The Guardian.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB