Så var den ikke helt død likevel


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 31. oktober 2013, kl. 18:02

Foto: Isohunt

Foto: Isohunt

Isohunt gjennoppstår fra asken. 

For to uker siden ble det kjent at torrent-veteranen Isohunt blir tvunget til å stenge siden etter en mangeårig rettslig strid med den amerikanske filmforeningen The Motion Picture Association of America (MPAA).

Isohunt var saksøkt av MPAA for deling av innhold som bryter med opphavsretten, og organisasjonen krevde rundt 650 millioner kroner (110 millioner dollar) av Isohunt.

Kort tid etter stengingen av originale Isohunt har det nå dukket opp en ny, nærmest identisk kopi av nettstedet – det melder Torrentfreak.

Det nye nettstedet, som ligger under domenet isohunt.to, skal ikke ha noen form for formell tilknytning til originale Isohunt, men skal være laget av folk som har et sterkt ønske om at nettstedet skal leve videre.

– Isohunt har vært en stor del av torrentverden i mer enn et tiår. Det er et stort tap for alle som brukte tjenesten (at den nå er stengt journ.anm). Medieselskaper liker ikke innovasjon og konkurranse, og Isohunt sin skjebne er et eksempel på hvordan de håndterer slike ting, forklarer folkene bak nye Isohunt til Torrentfreak.com.

Motivasjonen for å redde Isohunts arv skal ifølge nettstedet være å «bevare et stort kulturikon».

– Målet vårt er å gjenopprette nettsiden med torrenter og tilby brukerne det samme kjente grensesnittet. 

Foto: Isohunt.to / Skjermdump

Foto: Isohunt.to / Skjermdump

Flere jobbet med Isohunt-kopier

Få dager etter at det ble kjent at Isohunt måtte stenge, skrev Torrentfreak at gruppa ArchiveTeam planla å redde alle torrent-filene og lage en ny utgave av Isohunt. Ifølge Torrenfreak rakk ikke ArchiveTeam å fullføre dette på grunn av at Isohunt ble stengt tidligere enn planlagt.

I bakgrunnen jobbet imidlertid en annen gruppe med samme prosjekt. Folkene bak Isohunt.to hadde i motsetning til ArchiveTeam lyktes, og har nå lansert Isohunt.to, som altså har både samme utseende og innhold som originale Isohunt.

Personene bak det nye nettstedet skal imidlertid ikke ha noe med ArchiveTeam å gjøre, opplyser Torrentfreak.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB