Slik bruker du hashtags riktig


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. oktober 2013, kl. 13:00

Foto:  mkhmarketing / Flickr

Foto: mkhmarketing / Flickr

Vi oppklarer et av internettets største misforståelser. 

#DuHarGarantertSettDem. De er overalt. På Twitter, Facebook og Instagram. Iløpet av de siste årene har bruken av såkalte hastags eksplodert på sosiale medier.

Det hele startet på Twitter, i 2007, da en gruppe journaliser begynte å skrive #SanDiegoFire for å samle Twitter-meldinger, i en periode da det var mange branner i San Diego.

På dette tidspunktet var ikke hashtags offisielt støttet på Twitter, men kort tid etterpå, ble det ifølge Mashable vanlig å benytte seg av tegnet, som nå dukker opp overalt på internett.

Har vært misforstått

Et problem med hashtags har imidlertid vært at tegnets funksjon har vært misforstått, i hvert fall tegnets intensjon. Mange bruker det riktig, men fortsatt er det mange misforstår hva hashtags er, eller emneord som det kalles på norsk.

Hashtags er ikke ment for å bare ramse opp tilfeldige ord og sette #-tegnet foran.

Hele poenget med hashtags er å kategorisere innlegg.

Som Mashable påpeker – om du skal skrive en tweet om Breaking Bad, kan hashtag være en grei ting å bruke.

Hvis man skriver #BreakingBad i en tweet, vil denne hashtagen ta andre brukere rett til alle Twitter-meldinger som handler om Breaking Bad.

Klikkbare ord

Hashtager er lenker, noe som betyr at hvem som helst kan klikke på dem, og bli tatt videre til oversikten over andre innlegg med samme hashtager.

Kanskje har du sett av flere norske TV-programmer har begynt å nevne sin hashtag under sendingene? Dette er for å stimulere til diskusjon og for å få seerne til å delta underveis på sosiale medier.

Som nevnt er diskusjon og samling av innlegg kjernen i hashtags. Det er ord eller grupper av ord som resulterer i en søkbar lenke, som hvem som helst kan følge.

Det samme gjelder på Instagram. Her kan hashtags brukes for å blant annet få flere følgere, ved å kategorisere bildene.

Hashtags på Facebook

I juni 2013 ble støtten for hashtags også lagt til på Facebook. Det fungerer på noen lunde samme måte, men her vil de søkbare lenkene bare vise innlegg fra dine venner. Foreløpig ser det ikke ut til at hashtagbruken på Facebook har tatt helt av.

Det skal imidlertid sies at de fortsatt finnes der. Som et eksempel: Noen har gått på fjelltur, og skriver en statusoppdatering: «Herlig tur på fjellet i dag. #fint #sprek».

Har du sett noe lignende? Det er selvsagt ingenting i veien for å bruke hashtags feil, det er ikke den største feilen man kan gjøre i livet.

Men det kan være verdt å merke seg at hashtagene nevnt i satusoppdateringen ovenfor ikke har noen funksjon. De er for generelle, og brukes jo i realiteten bare for å legge til litt ekstra informasjon om fjellturen – informasjon som like gjerne kunne vært skrevet i en setning.

For å oppsummere: Hashtags har lenge vært misforstått og brukt feil. Man gjør selvfølgelig som man vil – ønsker man å bruke hashtags på en annen måte enn det er tiltenkt, gjør man ikke akkurat noe kriminelt.

Slik kan du bruke dem

Hashtags støtter både tall og bokstaver, men ikke tegn, slik som punktum og komma. Nedenfor ser du noen eksempler på fungerende hashtager. Legg merke til at både store og små bokstaver er tillatt.

#BreakingBad

#Snertpodcast

#Teknologia

#valg13

#debatten

Se for øvrig denne videoen der Jimmy Fallon og Justin Timberlake gjør en parodi på dagens hashtag-bruk.

Hva er dine tanker rundt hashtags? Bruk kommentarfeltet nedenfor og si din mening. 

Foto øverst i saken:  mkhmarketing / Flickr

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB