Kan være ett skritt nærmere «Transformers»-virkelighet


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 5. oktober 2013, kl. 22:58

Forskere ved MIT har utviklet roboter som kan hoppe og transformeres. Foto: MIT

Forskere ved MIT har utviklet roboter som kan hoppe og transformeres. Foto: MIT

MIT-forskere har utviklet ny type robotteknologi. 

Transformers er både figurer og filmer som har fascinert millioner av mennesker. Karakterene i Transformers-universitet kan endre form og egenskaper, i beste science fiction-stil.

Selv om MIT-forskernes nye roboter ikke er i nærheten av Transformers, er det lett å trekke linjene mellom Transformers og disse robotene.

Denne uken offentligjorde de  deres nye roboter, som både kan hoppe, snurre og ombygges til ulike strukturer. Forskerne kaller robotene M-Blocks, og de kubeformede robotene holdes sammen ved hjelp av magneter.

Kan hoppe og snurre

I motsetning til de aller fleste andre roboter, består ikke M-blocks av eksterne deler. Roboten er rett og slett én enkelt del. På innsiden derimot, finner vi en hel del teknologi.

Et tannhjul gjør det for eksempel mulig for kuben å snu seg fra side til side. I tillegg er kreftene fra dette tannhjulet så kraftig at kubene kan kaste seg over andre gjenstander.

I videoklippet som du kan se nedenfor,  ser vi kubene settes seg sammen til ulike former, og forskere sier neste skritt er å gjøre denne monteringsprosessen mer automatisk, slik at man kan få kubene til å lage bestemte strukturer på kommando.

Tror på militært bruk

Den praktiske nytten av disse robotene er kanskje ikke umiddelbart så lett å se, men skal vi tro forskerne kan oppfinnelsen brukes til noe nyttig i fremtiden. Blant annet tror de at robotene kan brukes til militære formål, for eksempel som midlertidig reservedeler til ødelagte konstruksjoner.

Se robotene i aksjon i videoklippet nedenfor: 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB