Evolusjonen ga denne fruktfluen bilder av maur på vingene


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 28. november 2013, kl. 16:34

Foto:

Foto: Peter Roosenschoon

– Likheten er ikke tilfeldig, sier norsk biologiprofessor.

Bildet øverst i denne saken viser fruktfluen G tridens, en av 5000 fruktfluearter som har fargerike og detaljerte mønstre på vingene sine.

Det som er spesielt med fluen som du ser på bildet, er at den har vinger som ser ut til å ha bilder av maur på dem. «Maurene» er komplette med seks bein, to antenner et hode og en kropp. 

Oppdagelsen av den ekstraordinære fluen var det Dr. Brigitte Howarth ved Zayed-universitetet i Dubai som stod bak.

Skremmer fiender

Nå har bildet av fluen fått oppmerksomhet verden over. Men er dette ekte vare?

– Noen mener dette er et slående eksempel på fenomenet mimikry, altså etterlikning (ofte av noe skremmende). Det er masse eksempler på dette hos insekter, falske varselfarger, falske øyne og så videre. Andre mener at likheten med maur er tilfeldig. Jeg tror ikke det, sier Dag O. Hessen, professor i biologi ved UiO til teknologia.no. 

– Siden disse typene av fluer generelt har fargemønstre på vingene med både streker og punkter, er det nærliggende å tenke seg at en genvariant som tilfeldig har gitt et fargemønster med en viss likhet med maur har gitt fluen et lite fortrinn.

Til The National sier Howarth at når fruktfluen føler seg truet flakser den med vingene sine for å gi en illusjon av at det er maur som går frem og tilbake. På denne måten beskytter fluen seg mot fiender.

Med andre ord tror Howarth at evolusjonene har gitt fluen maurmønsteret for å gjøre den mer overlevelsesdyktig. Den tanker støtter Hessen.

– Bare det gir marginalt bedre overlevelse ved å redusere sjansen for å bli spist kan dette raskt utvikle seg i mer maurliknende retning. Det er mange eksempler på at farger og mønstre som opprinnelig hadde én funksjon (f.eks. tiltrekke partnere) kan få en annen funksjon.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: