Hevder honningbier oppdager kreft iløpet av ti minutter


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 25. november 2013, kl. 13:14

Foto: Susana Soares

Foto: Susana Soares

Hva om man i fremtiden kunne ha pustet inn i en glassbolle fylt med bier og iløpet av minutter fått svar på om man er syk? En slik virkelighet trenger ikke være langt unna, ifølge ny forskning. 

En glassbeholder fylt av honningbier høres muligens ut som et rart verktøy for å oppdage sykdommer, men på grunn av insektenes utrolige luktesans kan biene være svært nyttige verktøy for sykdomsidentifisering, ifølge den portugisiske forskere Susana Soares.

Ifølge resultatene fra forskningsprosjektet hennes er nemlig biene i stand til å oppdage en rekke sykdommer ved hjelp av sin luktesans, og det hele kan foregå iløpet av ti minutter.

Funnene ble presentert i oktober under Dutch Design Week i Eindhoven, Nederland.

Biene reagerer raskt

Glassbeholderen er en forholdsvis enkel konstruksjon – den inneholder to glasskamre – et lite og et stort kammer. Utenfor disse kamrene befinner biene seg.

Når en person puster inn i det lille kammeret i gassbeholderen vil biene kunne lukte på pusten, og det er da vitenskapen ifølge Soares viser seg frem på sitt beste.

For dersom biene oppdager noe unormalt med pusten, det være seg hudkreft, lungekreft eller diabetes, vil biene med en gang fly inn i det lille kammeret. 

Biene vil ikke fly inn i dette kammeret dersom den aktuelle personen er frisk. Soares forklarer dette selv på sitt eget nettsted.

Foto:  bob in swamp / Flickr

Foto: bob in swamp / Flickr

Biene skal kunne trenes opp iløpet av ti minutter, og når de først har lært seg å identifisere sykdommene vil de ikke glemme hvordan de gjør det, hevder Soares.

Opptreningen skjer ved at biene utsettes for pust. Biene blir deretter belønnet med sukker dersom de oppdager sykdommen. Når biene senere gjenkjenner lukten i menneskets pust, vil biene fly inn i riktig kammer siden de da skjønner at de vil belønnes med sukker.

Oppdager også bomber

At bier har en ekstremt god luktesans har ikke vært noen hemmelighet.

Tidligere har insektene blitt trent opp til å blant annet oppdage eksplosiver. Lær mer om det i videoen nedenfor. 

Kilde: Susana Soares via Daily Mail

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB