Film: Da nissen falt ned fra himmelen


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 22. november 2013, kl. 14:50

Film: Skjermdump

Film: Skjermdump

En ny juleklassiker?

Vi blir brått dratt inn i Nicholas Julebukks hektiske verden. Han er den siste «ekte» julenissen, riktig nok på flukt etter at den onde Waldemar og julerådet har bestemt at han ikke får være julenisse mer. Dette er fordi han skaffet seg alver og engler til å hjelpe ham med å lage gaver.

Stjernesnuppa, Julebukks reinsdyr forsvinner og vogna hans ender opp i en tilfeldig bygd. Dit har akkurat Ben flyttet. Han blir tilfeldigvis kjent med Julebukk og får snart en venninne, Charlotte, som vil bli med og hjelpe Julebukk mot Waldemar og gjengen hans.

Det er så mye mer å si om den filmen for å forstå hva den faktisk handler om, både tematisk og når det gjelder budskapet. Det er altfor mange elementer i filmen, noe som gjør den veldig kompleks, så jeg tror ikke alle barn ville forstått hele greia. Det er så utrolig mye informasjon både om Julebukk og hans venner, Ben og familien hans og Charlotte og fler av de andre på skolen. Det er litt vanskelig å henge med til tider rett og slett fordi det er så mange å holde styr på. Jeg tror filmen kunne ha vært mye bedre dersom de hadde utelatt enkelte ting. Less is more.

Det er en relativt morsom film, jeg kan se for meg at barn vil like den veldig godt. Karakterene er både festlige og sammensatte, og man har lyst til å tro på denne unge julenissen. Når vi møter Waldemar kommer det blant annet en skikkelig julerockesang som jeg syntes var helt hysterisk morsom, men igjen er det generelt litt for rotete. Den inneholder en del skriking og masing som barnefilmer ofte har og er (heldigivs?) dubbet til norsk. Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan den hadde vært på tysk, som er originalspråket.

Noe jeg likte veldig godt med historien er at den er såpass moderne setting. Den tar for seg blant annet mobbede barn som søker venner på nett-chat, hvilket mest sannsynlig skjer mye i dag. Denne filmen vil nok treffe mange barn som er glad i jul, men også de som ikke er fullt så glad i jula, fordi de kan identifisere seg med fler av karakterene i filmen.

Alt i alt var budskapet rettet mot vennskap, nestekjærlighet og antimaterialisme. Hvilket er vel og bra, men som muligens forsvinner litt i alt styret. Tror de fleste synes Da nissen falt ned fra himmelen er en grei historie, men barna får mest sannsynlig størst glede av denne filmen. Jeg håper likevel at den slår an fordi det er herlig med friske innpust.

Karakter 3.

[imdb id=»tt1794725″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: