Hevder å ha utviklet syntetisk blod som kan redde liv


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 12. november 2013, kl. 09:00

Foto: montag451 / Deviantart

Foto: montag451 / Deviantart

Syntetisk blod har lenge vært et hett forskningsområde. Nå hevder rumenske forskere å stå bak et gjennombrudd, og forsøk på mus er allerede gjennomført.

Hørt om Transilvania? Landområdet i Romania har lenge vært synonymt med Dracula, vampyrgreven fra romanen med samme navn.

Derfor er det nesten for godt til å være sant når forskere fra Transilvania nå hevder å ha utviklet syntetisk blod som skal kunne fungere på mennesker.

Men det hele skal være alvor, ifølge Medical Daily.

Forsket på syntetisk blod i seks år

Transilvania-forskerne skal ha utviklet en kunstig væske som fungerer på samme måte som blod, og det skal kunne brukes på mennesker uten at det gir farlige bivirkninger.

Bak gjennombruddet finner vi Dr. Radu Silaghi-Dumitrescu og et team av forskere. De skal ha jobbet med det syntetiske blodet i seks år.

Som vi vet står vanlig blod for en av de aller viktigste funksjonene i dyr- og menneskekropper. Blodet sørger blant annet for å tilføre celler både oksygen og næringsstoffer.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at blod er mangelvare, spesielt i utviklingsland.

Syntetisk blod kan dermed være gull verdt dersom det fungerer og blir tilgjengelig i store mengder.

Ingen bivirkninger

Resultatet fra testingen de rumenske forskerne skal ha utført, kan være et skritt i riktig retning.

Blodet skal nemlig ha vært testet på mus, og det skal ikke ha vært noen komplikasjoner i forbindelse med forsøkene. Ingen livstruende eller signifikante bivirkninger oppstod under eller i etterkant av testingen, og forskerne mener derfor at det kunstige blodet nå er modent for forsøk på mennesker.

– Mus som ble behandlet med dette kunstige blodet opplevde ingen bivirkninger, og dette er akkurat hva vi ønsket, sier Silaghi-Dumitrescu til det rumenske nyhetsbyrået Descopera

Han legger imidlertid til at forsøk på mennesker ikke kan igangsettes før de er 100 % sikre på musene ikke får noen giftige senvirkninger. Forskerne ser for seg at menneskeforsøkene kan settes i gang om rundt to år.

Protein fra sjømarker

Mens vanlig blod inneholder proteinet hemoglobin, skal det kunstige blodet som forskerne har utviklet ikke inneholde dette. I stedet benytter væsken seg av et protein som finnes i sjømarker.

Dette proteinet blandes med vann og ulike salter, og resultatet er ifølge forskerne en syntetisk væske som imiterer blodets funksjon.

Den viktigste funksjonen er åpenbart at det syntetiske blodet kan transportere oksygen til cellene og på den måten fungere som blodtilførsel hos personer som har mistet blod. Forskerne hevder også at blodet kan forminske risikoen for infeksjoner under blodoverføring.

Ved å kun tilsette vann tror forskerne også at de kan lage blodposer som gir oss øyeblikkelig tilgang til blod når vi trenger det.

Forskerne håper det syntetiske blodet kan bidra til å redde liv i fremtiden. Om det skjer gjenstår kun å se.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: