Liker du ikke kunst? Det kan elektriske impulser gjøre noe med


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 4. november 2013, kl. 11:35

Foto: Greencolander / Flickr

Foto: Greencolander / Flickr

Elektriske impulser kan endre oppfatningen av kunst, ifølge ny studie.

Mens enkelte kan stirre på et maleri i en halvtime, og la seg fascinere like lenge, trekker andre på skuldrene og går videre nærmest før man har fått øye på det samme maleriet.

Oppfatningen av kunst er noe av det i verden som er svært subjektivt.

Men er det mulig å endre mening å plutselig sette pris på det maleriet man nettopp ikke brydde seg om? Ja, mener forskere bak en ny studie.

Nevrolog Zaira Cattaneo ønsket å finne ut om det var mulig å endre den subjektive oppfatningen av kunst ved å gi personer et lite elektrisk «sjokk».

Responderte bedre etter elektrisk stimuli

Våren 2012 utførte Cattaneo og hennes kolleger et eksperiment ved Milan-Bicocca-universitetet i Italia. Eksperimentet gikk ut på å gi deltakerne stimuli til hjernen ved hjelp av små elektriske strømmer.

Seks menn og seks kvinner deltok i forsøket, og alle sammen skulle se på ulike malerier både før og etter å ha blitt utsatt for elektriske impulser.

For å utelukke at placebo-effekten kunne spille inn, valgte forskerne å gi enkelte av deltakerne «falske» elektriske impulser.

Resultatet viste at deltakerne responderte mer positivt på kunsten etter å ha fått blitt påført de elektriske impulsene.

Dette gjaldt imidlertid ikke de som hadde fått de falske impulsene.

Ikke abstrakt kunst

Personene som fikk en ekte behandling rangerte kunsten bedre, men ikke all kunst. Behandlingen virket kun på «realistisk» kunst, for eksempel naturbilder. Oppfatningen av abstrakt kunst var uendret.

– Effekten var subtil, men likevel ganske merkbar med tanke på at deltakerne i utgangspunktet bare satte et batteri på hodet, sier Anjan Chatterjee, nevrolog ved Pennsylvania-universitetet i Philadelphia til New Scientist. 

Chatterjee tror at ved å aktivere den aktuelle delen av hjernen med elektriske impulser, forbedres humøret slik at oppfatningen av kunst blir mer fornøyelig.

Kilde: New Scientist via Mashable

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB