Magnetiske impulser kan hjelpe røykere med å slutte


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. november 2013, kl. 14:22

Foto:  DucDigital / Flickr

Foto: DucDigital / Flickr

Personer som strever med å stumpe røyken kan i fremtiden få magnetisk behandling, tror forskere. 

En ny studie antyder nemlig at magnetiske impulser har stor effekt på røykere. Studien er utført av israleske forskere ved Ben Gurion University, og funnene ble presentert under konferansen Neuroscience 2013.

Dette er kun en tidlig studie, men resultatene skal ifølge forskerne tydelig vise at teknikken kan brukes for å hjelpe røykere med å slutte.

Reverserer nikotinavhengigheten

Forskerne brukte såkalt transkraniell magnetisk stimulering (TMS), den samme eksperimentelle behandlingsmetoden som i dag testes på personer med dyp depresjon. TMS går ut på å bruke magnetiske impulser for å endre aktiviteten i hjerneceller.

I denne studien ble teknikken brukt på røykere, og målet var å reversere nikotinavhengigheten i hjernen.

115 personer som røyket regelmessig deltok i studien, og disse ble delt inn i tre grupper. Den ene gruppen ble TMS-behandlet ved hjelp av høy frekvens, den andre gruppa med lav frekvens, og den siste gruppa fikk en placebo-behandling.

Flere stumpet røyken

Funnene viser at personene som fikk TMS-behandling med høy frekvens røyket mindre og hadde større sannsynlighet for å stumpe røyken permanent iløpet av seks måneder etter behandlingen.

Det viste seg også at deltakere som fikk se en tent sigarett foran seg under den magnetiske behandlingen hadde størst sannsynlighet for å slutte å røye. Rundt 33 prosent av disse hadde sluttet iløpet av seks måneder.

– Studien vår viser oss at vi faktisk er i stand til å reversere noe av endringen i hjernen som er forårsaket av kronisk røyking.

Selv om studien er lovende, erkjenner forskerne at flere og grundigere studier trengs før behandlingen kan anbefales til røykere som strever med å slutte.

Kilde: The Guardian

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: