USAs «Iron Man»-drakt skal være klar om fire år


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 20. november 2013, kl. 16:26

Foto: marvelousRoland / Flickr / arronlee33 / YouTube / Montasje teknologia.no

Foto: marvelousRoland / Flickr / arronlee33 / YouTube / Montasje teknologia.no

Om fire år kan USAs soldater ha superkrefter. 

I Iron Man-filmene blir vi kjent med Tony Stark, som kan beskrives som en moderne utgave av Petter Smart.

Stark har en rekke oppfinnelser på lur, blant annet den høyteknologiske rustningen som gir ham supermenneskelig styrke.

Tidligere i høst ble det kjent at militæret i USA jobber med en ny type superdrakt som skal kunne gi soldatene mer styrke og «supermenneskelige» funksjoner.

Nå har US Army Research, Development and Engineering Command (RDECOM) sluppet mer informasjon om den kommende drakten, eller rustningen om du vil.

For som om det ikke var oppsiktsvekkende nok at militæret arbeidet med en slik drakt, avslører RDECOM nå at drakten kan komme allerede om fire år.

– Målet vårt er at vi har en kontrakt klar innen neste høst, og at vi har draktene klare for full felttesting om rundt fire år, skriver forskningsinstansen på sin blogg.

«Superstyrke»

Til tross for at drakten ikke gjør det mulig for brukeren å fly, har den planlagte rustningen en rekke teknologiske finesser og funksjoner.

Militæret sier i en uttalelse at drakten som nå utvikles, The Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS), skal gi bærere av drakten superstyrke og bedre beskyttelse.

Økt situasjonsforståelse og reaksjonsevne

Draktene skal være utstyrt med sensorer og datamaskiner på innsiden som leverer flere funksjoner. Blant annet gir sensorene økt bevissthet om situasjonene rundt brukerne, og dette skal gjøre det mulig å reagere raskere.

I tillegg skal drakten skal ha en helsemonitorsystem som skal kunne overvåke brukerens vitale funksjoner, slik som kroppstemperatur, hudtemperatur og hjerterytme.

Pressemeldingen som kom tidligere i høst opplyste samtidig at forskere ved MIT nå jobber med å utvikle en rustning som kan transformeres fra væsketilstand til fast form på millisekunder. Denne transformasjonen vil skje når væsken blir utsatt for et magnetisk felt eller strøm, skal vi tro forskerne.

Denne teknologien vil trolig bli implementert i TALOS-drakten, og gi bedre beskyttelse for bærerne av rustningen.

Nedenfor kan du se en kort demonstrasjonsvideo av drakten:

Kilde: Gizmodo

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB