10 julefilmer du ikke bør gå glipp av


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 1. desember 2013, kl. 14:58

Foto: Alene Hjemme

Foto: Alene Hjemme

Få med deg disse i jula. 

Julen nærmer seg med stormskritt og tradisjonen tro er det mange som ser julefilmer for å komme i skikkelig julestemning.

Teknologia-redaksjonen har samlet et knippe julefilmanbefalinger slik at du vet hva du kan kose deg med i tiden fremover.

Listen, som består av en rekke klassikere, er utarbeidet av Teknologia-redaksjonen. Filmenes listeplassering er basert på hvor mange stemmer hver hver enkelt film har fått av Teknologias medarbeidere.

1: Tre nøtter til Askepott

Ifølge snl.no samles i gjennomsnitt 569.000 nordmenn foran TV-en når denne klassikeren sendes på NRK1 på julaften hvert år. Mange tenker nok at det «ikke blir jul» før man har sett denne filmen.

Foto: Tre nøtter til Askepott

Foto: Tre nøtter til Askepott

«Tre nøtter til Askepott» handler om Askepott som lever sammen med usympatiske stemor, men som en dag får tre magiske nøtter fra familiens kusk. Dette viser seg å forandre livet hennes.

2: Alene Hjemme (1 og 2)

Filmen, med Macaulay Culkin i hovedrollen, har sjarmert TV-seerne helt siden 1990, da filmen kom ut. Denne klassiske julefilmen handler om åtte år gamle Kevin som ved et uhell blir forlatt alene hjemme da familien flyr til Frankrike på juleferie.

Tyvene «Harry» og «Marv» forsøker å rane hjemmet til Kevins familie, for de tror huset står tomt. De vet imidlertid ikke at Kevin ble etterlatt i huset, og blir møtt med en rekke feller når de forsøker å ta seg inn i huset.

Blir man noen gang lei av å se disse tyvene falle, slå seg i hodet og få støt? Psykologien som ligger i at vi ler av dette skal vi ikke gå inn på, men det er unektelig morsomt.

For øvrig må vi legge til at også oppfølgeren, Alene Hjemme 2, som kom ut i 1991. Denne gangen skilles Kevin og familien ved en feil på flyplassen på vei til ferie, og Kevin havner alene opp i New York. Her møter han nok en gang på Harry og Marv, og Kevin må nok en gang forsvare seg mot skurkene.

3: Love Actually

Denne romantiske dramakomedien fra 2003, med blant annet Hugh Grant og Liam Neeson i hovedrollene, er for mange et «must» i jula.

Foto: Love Actually

Foto: Love Actually

Filmen vever sammen en rekke kjærlighetshistorier, og også en rekke mennesker, som i utgangspunktet ikke har noe med hverandre å gjøre.

Vi følger i hovedsak livet til åtte forskjellige par, og blir med dem på en reise der både kjærlighet og konflikter oppstår.

4: Harry Potter og ildbegeret

Harry Potter er kanskje ikke det de fleste forbinder med jul, men Harry Potter og ildbegeret er faktisk en film med flere elementer av jul. I denne filmen, som er den fjerde i Harry Potter-serien, møter vi Harry, som på mystisk vis blir plukket ut til å delta i Tretrollmannsturneringen, til tross for at han er for ung.

Foto: Harry Potter og ildbegeret

Foto: Harry Potter og ildbegeret

Vi blir med Harry når han må delta i en rekke farlige konkurranser. Deler av filmen foregår rundt juletider, noe som er med på å gi filmen en ekstra smak av jul.

Ikke den klassiske julefilmen, men absolutt en stemningsskaper.

5: Polarekspressen

Filmen, basert på boka med samme navn, handler om et magisk tog som drar til Nordpolen på julaften. Med på toget sitter en liten gutt som har mistet troen på at julenissen finnes.

Foto: Polarekspressen

Foto: Polarekspressen

I denne animasjonsfilmen følger vi guttens reise på vei mot Nordpolen og på turen venter en rekke overraskelser.

Polarekspressen kom ut i 2004, men selv om det er flere år siden er dette en animasjonsfilm med flotte bilder og scener.

En film som passer hele familien.

6: Die Hard

Ok, dette er kanskje ikke den mest opplagte julefilmen, men handlingen er satt til julen og flere juleelementer er å finne her: Familie, forsoning og andre temaer hjelper til med å presse inn julestemningen.

Foto: Die Hard

Foto: Die Hard

Bruce Willis leverer sakene i denne første Die Hard-filmen, som kom ut i 1988.

Definitivt en av de beste actionjulefilmene!

7: Bad Santa

En ulykkelig alkoholisert svindler og hans partner kler seg ut som julenissen og hans lille hjelper for å rane et kjøpesenter på julaften. Den planen går imidlertid ikke helt som planlagt.

Foto: Bad Santa

Foto: Bad Santa

Bad Santa, fra 2003, har blitt må se-film for mange, og i november ble det kjent at en oppfølger er på vei. Bad Santa 2 skal etter planen komme på kino i 2014.

8: It’s A Wonderful Life

Dette er uten tvil den eldste filmen på listen. Vi må helt tilbake til 1946 for å komme til året denne filmen kom ut. It’s A Wonderful Life er nok en film som mange ikke har sett, men som absolutt bør sees.

Foto: It's a Wonderful Life

Foto: It’s a Wonderful Life

Filmen handler kort fortalt om en mann som har selvmordstanker, men som møter en engel og blir overbevist om at livet likevel er verdt å leve.

I USA er dette en av de viktigste og mest populære julefilmene. Årsaken er ikke gode spesialeffekter og nydelige farger. Derimot har filmen en rekke fantastiske øyeblikk som blir godt fortalt gjennom sort-hvitt-bilder.

9: Reisen til julestjernen

Klassikeren fra 1976 vises i likhet med Tre nøtter til Askepott på NRK1 hver julaften. Denne eventyrfilmen, med Hanne Krogh i hovedrollen, handler om prinsesse Gulltopp som på julaften forsvinner fra Slottet. Det viser seg at å finne henne ikke er en enkel oppgave.

Foto: Reisen til Julestjernen

Foto: Reisen til Julestjernen

10: The Santa Claus

Det er kanskje ikke så mange som har sett denne filmen, med Tim Allen i hovedrollen? Dette er en er en riktig så koselig julefilm, en klisjefylt sådan, uten at dette nødvendigvis trekker ned så mye.

Foto: The Santa Clause

Foto: The Santa Clause

Dette er  en av de mest «julete» filmene på lista, med julenisser, alver og reinsdyr i bøtter og spann.

Hvilken julefilm er din favoritt? Kanskje har du en som ikke står på lista? Fortell oss og leserne i kommentarfeltet nedenfor! 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB