Avansert algoritme redder denne dronen fra å styrte


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. desember 2013, kl. 12:01

Foto: The Flying Machine Arena

Foto: The Flying Machine Arena

Quadkopter lander trygt selv med bare tre rotorer intakt. 

I dag blir droner brukt til både militære og private formål, men det har alltid vært noen problemer knyttet til dronenes inntog i forbrukermarkedet: frykten for overvåkning og at dronene skal falle ned og skade mennesker har vært stor.

Selv om teknologien som omtales i denne artikkelen ikke gjør noe med overvåkningsaspektet, kan det definitivt gjøre noe med den andre utfordringen.

Drone-entusiasten Mark Mueller ved universitetet ETH i Zürich har utviklet en matematisk algoritme som gjør det mulig for quadkoptere å lande trygt selv ved fatal rotorsvikt. 

Selve teknologien som brukes er verken ny eller banebrytende – det er enkelt og greit programvaren og dens algoritme som gjør hele jobben. I en ny video som er publisert får vi demonstrert hvordan det hele fungerer.

Tre rotorer

Et quadkopter med en løs rotor blir revet av etter å ha vært i lufta i bare noen sekunder. Vanligvis ville quadkopteret har styrtet umiddelbart etter rotorsvikten, men takket være algoritmen sørger de tre andre rotorene for å veie opp for tapet av den fjerde rotoren.

Det hele fungerer ved at algoritmen forteller hver enkelt rotor hva den må gjøre for å stabilisere dronen.

På denne måten klarer qukadkopteret å lande trygt, med kun tre fungerende rotorer. 

Ifølge Mueller gjør algoritmen det mulig for quadkoptere å holde seg i lufta selv med bare én rotor. I disse ekstreme tilfellene skal det imidlertid være mer snakk om å gradvis lande fartøyet og forminske skadeomfanget enn å holde det i lufta.

Mueller tror teknologien kan bidra til å gjøre sikkerhetsrisikoen betydelig mindre når det gjelder kommersiell og privat droneoperering.

– Ved å bruke denne teknologien, vil quadkoptere kunne bli brukt i tilfeller der sikkerhet også er kritisk. Dette fordi de fortsatt har evnen til å hente seg inn fra en motor eller propellfeil, skriver Mueller på YouTube. 

Teknologien venter nå på å bli patentert.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB