
Foto: thethreesisters / Flickr
Og informasjonen kan amerikansk og britisk etteretning få tilgang til.
Varsleren Edward Snowden har siden juli i fjor lekket en rekke graderte opplysninger om den amerikanske etterretningstjenesten NSA.
Nå har det kommet flere urovekkende opplysninger, ifølge The Guardian og The New York Times.
Kan overvåke informasjon gjennom applikasjoner
Ifølge dokumenter avisene har fått tilgang til, også disse lekket av Snowden, skal både britisk og amerikansk etterretning være i stand til å overvåke informasjon fra en rekke mobilapplikasjoner, deriblant det populære spillet Angry Birds.
- Les også: Noen følger med hva du gjør – akkurat nå
Applikasjonen lekker nemlig informasjon om brukerne som både amerikanske NSA og britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) får tilgang til.
NSA og GCHQ skal siden 2007 ha jobbet sammen for å utvikle metoder for å overvåke informasjon fra mobiltjenester.
Det reelle omfanget av overvåkningen er foreløpig ikke kjent, men ifølge dokumentene skal etterretningstjenestene ha skaffet seg tilgang til informasjon gjennom karttjenester, spill og sosial medier-applikasjoner.
Informasjonen de skal ha fått tilgang er blant annet alder, kjønn og andre personlige data om brukeren, for eksempel hvor brukeren befinner seg.
– I tråd med britisk lov
I en uttalelse fra NSA sier en talskvinne til The Guardian at byrået ikke er interessert i data utover informasjon om gyldige utenlandske etterretningsmål. Talskvinnen sier også at det ikke stemmer at NSA har fokusert på overvåkning av vanlige amerikanere. Britiske GCHQ sier at i en uttalelse at deres aktiviteter er i tråd med britisk lov.
Selskapet bak Angry Birds, Rovio, hevder de ikke kjenner til NSA og GCHQs overvåkningspraksis.
Fikk kritikk i 2012
I 2012 fikk Angry Birds mye kritikk da forskere hevdet at applikasjonen samlet inn data om brukernes plassering og ga denne informasjonen videre til reklameselskaper.
På sin hjemmeside skriver utviklerne av spillet, Rovio, at de kan samle inn personlige data, men at de forholder seg til enkelte restriksjoner. For eksempel skriver selskapet at de «ikke bevisst samler inn informasjon om barn under 13 år».