Film: Nymphomaniac


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 23. januar 2014, kl. 23:34

Foto: Nymphomaniac

Foto: Nymphomaniac

Genial galskap 

Omstridte Lars Von Trier er aktuell med det pornografiske dramaet Nymphomaniac. Det er nok hittil, den mest banebrytende filmen han noen sinne har laget.

Det tok meg personlig lang tid å komme over denne filmen. Aldri før har jeg hatt det så vanskelig med å beskrive en film med ord.

Nymphomaniac er fortellingen om sexavhengige Joe (Charlotte Gainsbourg). Hennes liv har alltid dreid seg om sex og menn, men ikke på den gode måten. Filmen starter fredfull med at den litt eldre mannen Seligman (Stellan skarsgård) finner Joe forslått i en bakgårdsgate. Han tar henne med seg hjem og hjelper. Over en dag, med flere kopper te, forteller Joe sin turbulente og traumatiske livshistorie.

Det er så vondt og så vakkert at det er vanskelig å ordlegge seg. Jeg har aldri i hele mitt liv sett noe så rått, blottet, intenst og så grusomt. Sexscenene i seg selv, er ikke noe ille, særlig ikke i betraktning av hele filmen. Det er alle de andre sjokkerende elementene som introduseres på rekke og rad som  gjør meg ille til mote. Selv om dette er en helt sinnssyk historie, er filmen svært visuell og beundringsverdi. Det er som om den ikke vil slippe taket i meg.

Som et resultat av filmen reflekterer man over det å være menneske, og jeg begynner på en måte å skamme meg over å være det. Nymphomaniac er muligens den beste, villeste og samtidig mest forferdelige filmen jeg har sett. Skuespillerne er absolutt hinsides. Etter å ha gått ut av kinosalen følte jeg umiddelbart en følelse av å ville se den igjen med det samme. Dessuten føltes det ekkelt å være menneske. Jeg lurer virkelig på hva som foregår inne i hodet til regissøren.

Noe som er verdt å merke seg er at filmen er skrevet og regissert av Lars Von Trier, men denne versjonen som vises på kino er ikke laget med hans samtykke. Hans ønske er å vise yttligere 1 ½ time, men det har ikke latt seg gjennomføre. Produsentene har valgt å sensurere det bort, på grunn av åpenbare årsaker.

Den er utrolig sterk og er ikke til å anbefale hvem som helst. Nymphomaniac har aldersgrense 18 år og varer i 4 timer (del 1 og del 2, med pause).

Premiere fredag 24 januar.

Terningkast: 6

[imdb id=»tt1937390″]

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB