Har du lov til å bruke bildet?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. januar 2014, kl. 13:05

Foto: Google / Skjermdump

Foto: Google / Skjermdump

Nå gjør Google det lettere for deg. 

Som et resultat av vår økte internettbruk de siste ti årene lastes det opp vanvittig mange bilder på nettet hvert eneste sekund. Dette har også reist en ny problemstilling; hvilke bilder har vi rettigheter til å bruke?

En vanlig misoppfatning er at man kan bruke alle bilder man finner på nettet til egne private formål. For eksempel har det blitt et utbredt problem at bilder har blitt publisert på blogger og nettsider uten at fotografen eller den opphavsrettslige eieren har gitt tillatelse.

Det er heller ikke nok å bare kreditere fotografen – i de fleste tilfeller må denne fotografen gi tillatelse til personen som ønsker å bruke bildet.

Men det finnes hundretusener av bilder som har en lisens som tillater gjenbruk, også kommersielt. Tradisjonelt har kanskje disse bildene vært litt vanskelige å finne, men på Flickr, nærmere bestemt på denne siden, har man enkelt kunne finne bilder man har tillatelse til å bruke (se bildet under):

Foto: Flickr / Skjermdump

Foto: Flickr / Skjermdump

Man har også hatt denne funksjonen på Google, men her har den vært så gjemt at de færreste i det hele tatt visste at den eksisterte.

Derfor har Google flyttet litt på innstillingene sine og gjort det enklere å finne bilder som man kan bruke, gratis. Det de har gjort er å flytte søkefiltreringen til en mer sentral plassering i søket.

En Google-representant kunngjorde endringen på Twitter.

Som du ser er det nå enkelt å filtrere bildetsøket fra «Innstillinger for søket». Der har du disse valgene, som forklarer seg selv godt nok:

Foto: Google / Skjermdump

Foto: Google / Skjermdump

Aldri 100 prosent sikkert

Teknologia.no gjør oppmerksom på at man aldri kan stole blindt på denne typen lisensinformsasjon. I og med at hvem som helst kan stjele et bilde og tillate andre å bruke det, kan man ikke være 100 prosent sikker på at man er på trygt vann.

I de fleste tilfeller er det imidlertid en forholdsvis sikker og enkel måte å finne bilder man kan bruke. Det er uansett tryggere enn å bare ta et hvilket som helst bilde og publisere det.

Les mer om rettigheter og opphavsrett på bilder her.

Har du innspill eller andre tips? Fortell oss i kommentarfeltet!  

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB