Internett sender det jamaicanske boblandslaget til OL


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 22. januar 2014, kl. 13:53

Foto:  sebilden / Flickr

Foto: sebilden / Flickr

Kollektiv innsats på internett gjør OL-drømmen til virkelighet. 

Mens sirkus Northug og co reiser til Sotjsi med sponsorer og et enormt apparat rundt seg, lever det Jamaicanske boblandslaget i en helt annen verden.

For selv om jamaicanske  Winston Watts og Marvin Dixon kvalifiserte seg for vinterlekene tidligere i januar, støtte de på et stort problem: de hadde ikke nok økonomiske midler til å faktisk fysisk komme seg til OL-byen. Reiseutgiftene var rett og slett for store.

Noen dager senere ble det riktignok kjent at den Jamaicanske OL-komitéen ville dekke lagets reiseutgifter, men fortsatt hadde laget for lite penger, både når det gjaldt utstyr og trening.

Samtidig som at OL-komitéen annonserte at de ville dekke reisekostnadene, hadde internett startet en omfattende aksjon for å redde OL-drømmen til det jamaicanske boblandslaget.

Nettsamfunnet Reddit, folkefinansieringsnettstedet Indiegogo og Crowdtilt, og det digitale nettvaluaten Dogecoin, satte i gang kronerulling. Bare iløpet av få timer hadde over 100.000 kroner kommet inn fra giverglade folk på internett.

Reddet OL-drømmen

Dogecoin-innsamlingen, som skjedde på oppfordring fra Reddit-samfunnet, endte med et resultat på rundt 200.000 norske kroner. Dette, i tillegg til de andre innsamlingskanalene, har gitt det jamaicanske landslaget så mye penger at de ikke lenger har noe problem med å kunne stille til start.

Ble kjent i Disney-film

Det jamaicanske boblandslaget debuterte i vinter-OL i 1988, og dette dannet også grunnlaget for den legendariske Disney-filmen Cool Runnings (Kalde rumper) fra 1993.

– Det er helt vilt å høste internettets kraft på denne måten. Selvfølgelig hadde filmen litt innflytelse, men jeg tror dette handler om idéen om at vi, som fans, kan få muligheten til å påvirke sporten, sier Lincon Wheeler i Crowdtilt til ESPN

For nå kan, takket være internett, det jamaicanske boblandslaget delta i vinterleke i Sotsji, som starter om drøye to uker.

Her kan du se traileren til Cool Runnings:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB