Snart kan du 3D-printe godteri


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. januar 2014, kl. 12:14

Foto: 3D Systems

Foto: 3D Systems

Skriv ut din egen sjokolade. 

3D-printing har eksistert i en årrekke, men iløpet av de siste par årene har markedet rettet seg mot forbrukerne i større grad.

Dette har blant annet resultert i billigere 3D-printere og et generelt økt fokus på teknologien. For 3D-printing er også et større fokusområde for forskere enn noen gang, og teknologia.no har ved en rekke anledninger omtalt produkter og ulike teknologiske løsninger som er utviklet ved hjelp av 3D-printere.

For eksempel har personer fått nye kunstige kroppsdeler ved hjelp av 3D-printing, og en organisasjon ønsker å løse verdens skomangel ved hjelp av 3D-printere.

Under årets CES-messe i Las Vegas ble verden også presentert for et annet bruksområde for 3D-printere: matprinting. 

Selskapet 3D Systems viste frem to nye 3D-printere – ChefJet og ChefJet Pro. Begge disse printerne kan skrive ut godteri i ulike former og størrelser. Selskapet hevder med dette å stå bak verdens første mat-3D-printer.

Komplekse former

Den første modellen bruker en kombinasjon av sukker og vann som stivner i sanntid mens den går gjennom printeren.

Ifølge The Verge, som har sett printeren i aksjon, kan godteriet skrives ut i komplekse former.

ChefJet er bare i stand til å printe i svart og hvitt, men skal kunne produsere i ulike smaker.

Den mer avanserte modellen, ChefJet Pro, er i stand til å printe ut i flere farger. I tillegg kan denne printe ut langt mer komplekse mønstre:

Ifølge The Verge skal en representant for ChefJet ha uttalt at Pro-modellen er i stand til å printe ut brud og brudgom-modeller med komplekse ansikts- og klesdetaljer. Spisende sådan, altså.

Det blir ingen billig sjokolade eller konfekt dersom du velger å kjøpe mat-printeren. 

ChefJet skal nemlig koste 5000 dollar, rundt 31.000 kroner. Vil du ha den litt mer avanserte utgaven må du ut med det dobbelte, nærmere 62.000 kroner.

Det er ventet at disse printerne vil komme i salg i andre halvdel av 2014.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB