Leon (12) fikk 3D-printet hånd


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 4. november 2013, kl. 13:08

Foto: CBS Evening News / YouTube

Foto: CBS Evening News / YouTube

Nå kan han både tegne og løfte opp skolesekken. 

3D-printing er en teknologi som er på full fart inn i forbrukermarkedet og teknologia.no har tidligere skrevet at denne teknologien kan forandre verden. 

Mye av årsaken til at 3D-printing blir sett på som viktig i årene fremover, er fordi det på en billig og enkel måte kan forandre livene til mennesker.

Tolv år gamle Leon McCarthy fra Massachusetts er et bevis på dette. Leon ble født uten fingre på venstre hånd, og har hele livet måttet leve med kun én funksjonell hånd.

Men så kom faren over historien om Liam (5), en gutt som hadde fått en 3D-printet hånd. Teknologia.no skrev om Liam tidligere i år, da historien om gutten ble kjent for verden.

Faren fant ut det kostet svært lite å produsere selve hånden, faktisk bare mellom fem og ti dollar. En 3D-printer er nødvendig, men det får man kjøpt for rundt 2.000 kroner.

Derfor er den totale summen langt lavere enn hva en tradisjonell protese ville kostet.

Teknologien og prisen skulle vise seg å forandre livet til Leon.

– Jeg har blitt en cyborg

For nå har Leon også fått sin mekaniske 3D-printede hånd, og han er fornøyd.

– Jeg har blitt en slags cyborg, men nå er jeg bare spesiell, og ikke annerledes, sier Leon i videoklippet som du kan se nederst i saken. 

Oppfinneren av den mekaniske hånden, Richard Van og Ivan Owen, har lagt ut filene som trengs gratis på internett, slik at hvem som helst med en 3D-printer kan produsere sin egen hånd.

Van og Owen ikke tatt patent på produktet – de ønsker ikke at dette skal være et kommersielt produkt. De vil ifølge dem selv utvikle et gratis hjelpemiddel for slike som Liam.

– Vi tror protesen kan ha en stor påvirkning på mange folks liv, spesielt dersom vi etter hvert kan lære dem hvordan de bygger og distribuerer dem, sa Ivan Owen til teknologia.no tidligere i år. 

Nå har altså nok et barn blitt hjulpet av Van og Owens 3D-printede hånd.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB