Mener Google Glass vil forandre hverdagen vår


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. januar 2014, kl. 23:49

Foto:  prae / Flickr

Foto: prae / Flickr

– Det skaper en tilgang på informasjon som er helt ny, sier Magnus Brøyn. 

Grunnlegger og sjef for PR-byrået Coxit, Magnus Brøyn, er trolig den første i Norge som har fått klørne i et eksemplar av Googles smartbrille.

Den selverklærte teknologinerden har i en måneds tid lekt seg med Glass, og til NRK.no sier Brøyn at han tror brillen vil forandre hverdagen vår når den etter hvert lanseres for offentligheten.

– Det skaper en tilgang og tilgjengelighet til informasjon som er helt ny. Vi kommer til å bli vant til å få opp kart og YouTube-klipp og dele ting på nettet, sier Magnus Brøyn til NRK.no.

– Jeg kan for eksempel gå rundt i Oslo eller på ski i marka og ha en videokonferanse samtidig, forteller han.

I et videointervju viser også Brøyn litt av brillens funksjoner. Blant annet viser han hvordan han med ett enkelt blunk kan få brillen til å ta et bilde.

Disse funksjonene bekymrer imidlertid Datatilsynet.

– Vi er ikke i en posisjon hvor vi kan forby brillene. Det som er viktig for oss er å informere forbrukerne om hva dette vil innebære, og vi kan ha en diskusjon med Google sånn at de lanserer dette på en fornuftig måte, forteller direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

Fikk bot for å kjøre med Glass

Siden Glass foreløpig kun er tilgjengelig for utvalgte testere, og ikke offentligheten, har de store etiske problemstillingene latt vente på seg.

Disse utfordringene vil nok eskalere kraftig når brillen lanseres for verden en gang i 2014.

Vi har også sett at bruk av Glass kan føre til konsekvenser for enkeltpersoner. I San Diego i California ble blant annet en kvinne ilagt bot for å ha hatt på Glass under en kjøretur. Dette skjedde i oktober i fjor.

Mye tyder på at politiet tolket Glass som en forstyrrelse på lik linje med en mobiltelefon, og derfor ga kvinnen bot.

I delstaten Vest-Virginia har politikere allerede ytret ønske om å forby brillen når man kjører bil.

– Vi har jo hørt om mange ulykker som er forårsaket av sending av tekstmeldinger under kjøring. Jeg ser på Google Glass som en forlengelse av dette problemet, sa Gary G. Howell, en republikaner i West Virginia, til Cnet tidligere i år. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB