Fargeblind artist med chip-implantat i hodeskallen – nå «hører» han farger


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 17. mars 2014, kl. 14:27

Foto: campuspartybrasil / Flickr

Foto: campuspartybrasil / Flickr

– Har fått en ny kroppsdel som utvider sansene på utenkelige måter, sier Neil Harbisson. 

Den fargeblindet artisten Neil Harbisson ble født med achromatopsia – en sjelden tilstand som gjør at han bare ser i svart-hvitt.

Harbisson har imidlertid lenge lenge vært i stand til å «høre» farger, ved hjelp av et antennesystem festet på hodet.

Systemet plukker opp frekvenser og transformerer dem til lyd. De ulike lydene representerer ulike farger, noe som har gjort Harbisson i stand til å skille farger fra hverandre.

Harbisson har tidlgiere holdt et foredrag på TED-konferansen om akkurat dette (se nederst i saken).

Svart/hvitt-syn

Selv om antennesystemet har gjort han i stand til å skille farger fra hvenandre, har systemet vært noe unøyaktig. Enkelte farger har vært vanskeligere å «høre» enn andre.

Nettopp dette gjør hans nye chip-implantat gjøre noe med.

Ser uten øynene

Ved hjelp av en lydmottaker som er festet på innsiden av hodeskallen hans, får han klare bilder av hva han ser. Han kan skille farger fra hverandre og gjenkjenne ansikt.

Chipen består også av en wi-fi-enhet som gjør det mulig å koble systemet med en mobiltelefon. På denne måten kan Harbisson «se» det som er på skjermen uten å faktisk ha telefonen foran seg.

– Den forrige antennen var festet på hodet, mens denne er på innsiden, sier prosjektleder for chipimplantatet, Mariana Viada.

– Han kan ikke bare oppfatte det som er foran ham, men også oppfatte farger som andre ser på sine telefoner. Potensielt betyr dette at han også kan kommunisere fra hodeskalle til hodeskalle med andre personer som også har implantatet.

Foreløpig er det bare Harbisson som har dette implantatet, så derfor er ikke denne funksjonaliteten utprøvd enda. Men potensialet er der.

– Denne annonseringen er ikke lanseringen av et nytt produkt, ei heller presentasjon av en ny teknologi. Det er en presentasjon av en ny kroppsdel som lar oss utvide våre sanser på utenkelige måter, sier Harbisson ifølge Daily Mail. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB