Hevder at selfietrenden har ført til plastisk operasjon-økning


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. mars 2014, kl. 11:46

Én av tre klinikker skal ha sett en vesentlig økning i plastiske operasjoner, viser ny studie.

En studie utført av American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS) antyder at flere velger å legge seg under kniven som følge av selfietrenden.

Gjennom studien fant man ut at én av tre kirurger som utfører plastiske operasjoner, har sett en økning i antall henvendelser som følge av at «pasienter blir mer selvbevisste på sitt utseende i sosiale medier».

– Mer selvkritsk enn noen gang

I 2013 skal det ha vært en økning på 10 % når det gjaldt neserelaterte operasjoner i forhold til året før. En økning på 7 % skal ha vært sett i forbindelse med hårtransplantasjoner, og 6 % økning på øyelokkoperasjoner.

– Sosiale plattformer som Instagram, Snapchat og iPhone-appen Selfie.im, som er helt bildebasert, tvinger pasienter til å holde et mikroskop opp til sitt eget ansikt. Ofte ser de på det med et mer selvkritisk øye enn noen gang før, skrev Edward Farrior i AAFPRS i rapporten. 

Farrior og resten av gjengen i AAFPRS mener studien viser at selvbildene som blir skapt på grunn av sosiale medier, bidrar til å skape mer forventning om et «perfekt» utseende.

– Disse bildene er ofte inntrykk som unge mennesker sender ut til venner, kjæreste og kolleger, og våre pasienter ønsker å vise frem ansiktet sitt på en best mulig måte, sier Farrior. 

Mobbing skal også ha vært en viktig årsak til at pasienter valgte plastiske operasjoner, men dette gjaldt mest for barn og tenåringer  som var utsatt for dette. Hele 69 % skal av de spurte skal ha svart at de valgte å la seg operere på grunn av mobbing, mens 31 % valgte å gjøre det for å forhindre at de skulle bli mobbet.

Caitlin Dewey i The Washington Post er imidlertid svært kritisk til studien, og mener det hele overdramatisert.

– Dette er både uvitenskapelig og helt overdrevet. Jeg kontaktet AAFPRS for  detaljer om studien. Det viser seg at undersøkelsen ble gjennomført av konsernets PR-firma via Survey Monkey, og bare 69 kiruger ble spurt om selfie-spørsmålet. Faktisk ble ikke selfie-ordet nevnt en eneste gang i undersøkelsen. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB