Nå er det offisielt – slik blir Googles operativsystem for smartklokker


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. mars 2014, kl. 22:51

Foto: Android Developers / Skjermdump / YouTube

Foto: Android Developers / Skjermdump / YouTube

Google har annonsert Android Wear, og nå kommer de første smartklokkene med operativsystemet.

IT-giganten Google er en av de ledene aktørene innen «wearable» teknologi, eller «ha på»-teknologi, som man kan si på norsk.

Foruten sin smartbrille Google Glass, har det lenge vært spekulert i en eventuell smartklokke. Dette er også noe teknologia.no har omtalt gjennom en rekke artikler.

Nå har Google trukket sløret av det som vil bli selskapets operativsystem for «ha på»-enheter. I første omgang er det smartklokker operativsystemet vil bli aktuelt for.

Navnet på operativsystemet er Android Wear, og er en spesialbygd versjon av Android.

Google Now innebygd

Wear er i stor grad sentrert rundt Googles stemmetjeneste «Now» (Nå), noe som betyr at man kan få klokken til å utføre oppgaver ved hjelp av stemmen.

Idéen bak Android Wear skal være å bringe frem kontekstbasert informasjon til brukeren når det trengs. Dette kan være oppdateringer fra sosiale medier, meldinger, bilder og avtaler.

I likhet med Google Glass kan man enkelt og greit si «Ok, Google» for å aktivere Now.

Man skal for eksempel kunne få nyttig informasjon når man er ute på løpetur eller sykkeltur. Blant annet skal smartklokker med Wear kunne vise fart, distanse og tid under aktivitet. Siden Maps er integrert skal man også kunne få vebeskrivelser i sanntid.

Utviklere har nå fått tilgang til en forhåndstitt av Wear, slik at de kan begynne utviklingen av apps til operativsystemet, som for øvrig er designet til å både kjøre på sirkulære og firkantede enheter. 

Slik er de første Wear-klokkene

Samtidig som annonseringen av operativsystemet, har også Motorola og LG vist frem sine første smartklokker som kjører Android Wear. Klokkene vil lanseres iløpet av året.

Og her er det tydelig at det har vært større fokus på design enn hos noen andre smartklokker. Designmessig er de nemlig helt ulik dagens smartklokker. Bort med firkantede design – her er det sirkulære enheter som gjelder. 

Foreløpig vet vi lite om tekniske spesifikasjoner, slik som skjermstørrelse, oppløsning, batteritid og så videre. Teknologia.no vil selvsagt oppdatere med en gang mer info kommer.

Google har for øvrig også inngått samarbeid med flere andre produsenter, blant annet HTC, Asus og Samsung.

Nedenfor ser du noen videoklipp som demonstrerer Google Wear, samt en rekke bilder av de første smartklokkene som vil kjøre operativsystemet.

Bildene nedenfor viser Motorolas Moto 360. Det nederste bildet viser LGs G Watch. 

Foto: Motorola

Foto: Motorola

Foto: Motorola

Foto: Motorola

 

Moto360__Metal_RGB

Foto: Motorola

Foto: Motorola

Foto: Motorola

Foto: Motorola

Foto: LG

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB