Futuristisk svevesykkel kan bli din i 2017


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 16. mai 2014, kl. 09:12

Foto: Arerofex

Foto: Arerofex

Husker du svevebrettet som dukket opp på internett tidligere i vinter? Mange ble nok skuffet den gangen, for det hele var bare et PR-stunt.

Men en høyst reell oppfinnelse, som ikke er så altfor ulik, kan bli tilgjengelig i 2017 – i hvert fall hvis vi skal tro selskapet bak, Aerofex.

Fly over land og strand

Aero-X er en slags svevesykkel som skal kunne «fly» opptil tre meter over bakken. Den vil lanseres i 2017 og koste 85.000 dollar, omtrent 500.000 kroner. 

– Der du går er det ofte ingen vei. Det er da du trenger Aero-X, et fremkomstmiddel som gjør lav høyde-flyging realistisk og rimelig, skriver selskapet på sin nettside

En prototyp av fartøyet ble vist frem allerede i 2012, men siden dette har selskapet jobbet i all stillhet.

Ifølge selskapet kan Aero-X bære opptil 140 kg, og det er to seter tilgjengelig. Drivstofftanken gjør det mulig å fly i opptil 1 time og 15 minutter. Toppfarten er på 72 km/t.

Rent teknisk benytter fartøyet seg av to store rotorer, ikke så ulike slike man finner i helikoptre. Ifølge Cnet har selskapet brukt de siste to årene på å utvikle rotorsystemet slik at det har blitt mer stabilt. Dette for å gi bedre kontroll.

Foto: Aerofex

Foto: Aerofex

Blir det lovlig?

Hvordan løser Aero-X vindproblemer? Her har selskapet hentet inspirasjon fra smarttelefoner. Et gyroskop og et akselerometer som snakker mer en datamaskin ombord sørger for å kompensere for vinden som skulle oppstå.

Så er spørsmålet: Kan den fly over vann? Ja, det kan den, ifølge Aerofex. Dette åpner jo da for helt nye bruksområder.

Det mest sentrale spørsmålet er jo likevel: Vil den noensinne bli godkjent for privat bruk? Det er umulig å si akkurat nå, men vi tør å vedde pengene våre på at det vil være ganske strenge restriksjoner. Hvis det blir lovlig i det hele tatt, da.

Kult er det uansett.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB