Robotdrakt skal gi pensjonister superkrefter


Trond Eilertsen
Publisert 26. oktober 2014, kl. 08:28

Soldater bærer ofte rundt på opp til 50 kilo på ryggen, mens eldre kan ha problemer med selv å bære dagligvarer med seg hjem. Forskere på Harvard University forsøker nå å løse slike problemer med en ny robotdrakt.

Forestill deg en drakt som lar deg løfte opp til 50 kilo på ryggen helt uanstrengt. Da ville det plutselig være lettere å hjelpe vennene dine med å flytte. Det ville også være en smal sak for pensjonister å bære maten sin hjem fra butikken.

En slik drakt er nettopp det forskere på Harvard University er i full gang med å utvikle.

I motsetning til tidligere forskning med store, strømkrevende robotdrakter med støyende motorer så er denne utgaven myk og lett og går stille.

Drakten er laget av fibrer som er formet etter kroppens egen muskulatur. På underkroppen og leggene er det plassert sensorer som får draktens fibrer til å brette sammen seg på samme måte som kroppens muskler gjør når vi går. To mindre batterier rundt livet gir strøm til drakten. Se hvordan det hele fungerer i videoen over.

Drakten skal hjelpe soldater, eldre og handikappede
soft-gear-exosuitIkke overraskende utvikles drakten i med tanke på bruk i det militære. Drakten kan gagne soldater som ofte må bevege seg rundt med tung oppakning. Normalt betyr en slik byrde at de beveger seg langsommere og blir raskere utmattet, men med drakten er det ikke de selv som må bruke kreftene på bæringen, forklarer forskerne bak drakten.

På sikt har drakten også andre formål som kan få betydning for eldre og svake personer i hverdagslivet deres.

Hvis man for eksempel har fått slag og man skal trene opp igjen bein og gange kan drakten hjelpe pasienten på vei, forteller forskerne.

Drakten er imidlertid fremdeles under utvikling, så det tar nok en stund enda før den er tilgjengelig for folk flest.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB