Apple har nettopp tatt livet av SIM-kortet


Trond Eilertsen
Publisert 24. november 2014, kl. 11:33

De fleste av oss er godt kjent med SIM-kortet. Dette lille plastikk-kortet med metallkontakter som lar oss komme i kontakt med resten av verden, med venner og familie, og ut på nett, via mobiltelefonene våre. Nå kan dette kortet som vi så ofte fomler med, til og med mister, snart være borte for godt. Apple har i det stille arbeidet med å la det avgå en stille død.

Apple har nettopp lansert flere nye produkter, men det som ikke kom frem under showet, var den lille nyheten om Apple SIM. Den flunkende nye LTE-utrustede iPad Air 2 bygger inn et software-basert SIM-kort som betyr at du ikke lenger trenger å fumle med de små plastikkbrikkene hver gang du reiser fra et land til et annet. Alt du trenger å gjøre er å tegne deg for tjenesten på nettbrettet – og bruke den samme SIM-funksjonen uansett hvor du måtte reise. Ikke flere traumer med kort som blir borte…

sim-2-appleDet er rett og slett en genial praktisk løsning, særlig når du er ute og reiser. Tenk deg at du tar en tur til Italia og raskt signer opp for en kontraktløs dataløsning når vi befinner oss i landet, alt for å spare kostnader – alle vet hvor ekstremt dyre roaming-kostnadene kan beløpe seg til og skremme vannet av noen enhver når telefonregningen kommer.

Det er et modig trekk fra Apple, og gir oss i tillegg et lite glimt inn i en mulig fremtid: Forestill deg at Apple bygger sin egen SIM-teknologi inn i din fremtidige iPhone og lar deg knytte deg opp mot et hvilket som helst nettverk du måtte ønske så fort du slår på telefonen.

Noen utfordringer dukker imidlertid også opp i horisonten, for en slik løsning skaper sitt eget problemfelt.

Apple har så langt bare synkronisert løsningen opp mot EE i Storbritannia, sammen med Sprint, T-mobile og AT & T i USA – med andre ord er utvalget av nettverk svært begrenset. Selv om andre nettverk vil bli mulige for tilknytning med Apple SIM på et senere tidspunkt, vil det også kunne bety at Apple rett og slett utelukker en rekke nettverk fordi de ønsker å sette sine egne regler – og dersom noen andre nettverk ønsker å tilby IPhone i fremtiden, må de ganske enkelt oppføre seg pent og spille på Apple’s banehalvdel.

simApple har lenge vært i forkant av utviklingen når det gjelder SIM-teknologi. Og andre telefonprodusenter fulgte tett etter da iPad og iPhone debuterte med sine mikro-SIM-slots, du kan bare se på den første originale IPhone-modellen og dens SIM-brett.

Mens det hørtes ut som fremtidsmusikk å skulle putte et slikt kort inn i telefonen din, tilbyr nå andre telefonprodusenter den samme løsningen, inklusive HTC. Fortsatt stiller andre telefonprodusenter lenger bak i køen – selv Samsung Galaxy S5 har bare en slisse for mikro-Sim-kort, mens Apple på sin side introduserte nano-SIM-kort i sin iPhone 5.

Om historien har lært oss noe overhodet, ser det ut til at Apple snuser på noe med sin egen SIM-teknologi – om den er klar for massemarkedet eller ikke, gjenstår å se, men vi har antakelig allerede fått et glimt av fremtidens SIM-kort. Nemlig en fremtid uten dem.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB