Den nye 5 K iMac’en overgår det meste


Trond Eilertsen
Publisert 19. november 2014, kl. 22:13

Det er ikke umulig at dersom du ønsker deg en datamaskin med innebygd monitor, vil du også få en skjerm med den høyeste oppløsningen som er mulig å oppnå.

Apple har oppgradert skjermoppløsningen på den nye 27-tommers iMac’en til 5120 x 2880 (218 ppi). Det er med andre ord en 5 K skjerm – ikke 4 K, men 5 K. Den nye 5 K iMac’en, som forøvrig bare kommer med 27-tommers-versjonen, starter i Norge med en pris på i underkant av 16 000 kroner.
Størrelsen, prisen og oppløsningen matcher Dell’s kommende UltraSharp monitor – som er nettopp dét, en monitor som ikke skjuler en full computer under skjermen. Uansett hvordan du deler kaka, er det en svært god deal.

Ved lanseringen i Cupertino understreket Apple sterkt fordelene ved den nye skjermen både med hensyn til bilde- og video-redigering. Den nye iMac’en er bare 5 millimeter tykk, men skjermen skal etter sigende gi forbedret lysstyrke på bakgrunn av et nyutviklet back-light system. I tillegg er kontrasten forbedret og innsynsvinkelen blitt bredere. Den siste versjonen av 27-tommeren som kom i fjor på omtrent samme tid, hadde langt færre piksler. Fjorårets modell hadde en skjermoppløsning på 2560 x 1440 (109 ppi). Apple hevder også at den nye iMac’en forbruker hele 30 % mindre strøm enn den forrige modellen.

Går du inn under huden av den nye iMac’en, finner du også at det er skjedd en kraftig oppgradering. De nye modellene er tilgjengelige før Intel er klar med Broadwell, neste generasjon brikker, men Apple har lagt inn nyere versjoner av Core i5 og i7 Haswell CPU-er. Konfigurasjonen starter med en firekjerners Core i5 CPU med 8 GB RAM.

Apple understreket at en 1 TB hybrid SSD / HDD Fusion Drive vil bli standard for basissortimentet av iMac’er.

Det er skjedd store endringer også med hensyn til grafikken. Til forskjell fra fjorårets iMac’er som ble drevet av Nvidia, vil 27-tommeren bli drevet av en AMD Radeon R9 M290X som blant annet finnes i spillkonsoller som Alienware 17. Apple hevder at den nye GPU-en er 45 % raskere enn den forrige generasjonen Nvidia GeForce GTX. AMD FirePro grafikk-kortene er allerede innstallert i den nyeste Mac Pro-en, så dette signaliserer en større utskifting fra Nvidia til AMD i Apple’s i den øvre delen av deres produktsortiment.

Prisene varierer naturlig nok i forhold til konfigurasjon og lagringskapasitet. For en iMac med en 3,2 GHz prosessor må du ut med 15 490 kroner, og for 3,4 GHz betaler du 16 990 kroner (prisene er hentet fra Apple’s egne sider), drar du til med 3,5 GHz betaler du 21 990 kroner.

I tillegg til å avduke de nye høyoppløselige iMac’ene, viste Apple frem en ny modell av Mac Mini som også har fått et lite løft. Den er bygd opp rundt fjerdegenerasjon av Intel Core CPU-er med integrerte Intel Iris grafikkprosessorer og to Thunderbolt 2 porter.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB