Hvem stikker av med gullet – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?


Trond Eilertsen
Publisert 15. november 2014, kl. 12:43

Markedet for phablets tilspisser seg når Google snart avduker sin Nexus 6. Men hvordan er styrkeforholdet mellom de to rivalene?

Begge konkurrentene er ute med sine seneste og beste phablets som noensinne er produsert. Google har lansert sin 5,9 tommers Nexus 6. Apple har tatt markedet med storm med sin iPhone 6 og 6 Plus – som de mest avanserte produktene fra Apple så langt. Men hvordan kommer Nexus 6, med Motorola som produsent, ut i sammenligning?

Skjerm – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

Google’s phablet er med sin 5,9 tommers skjerm større enn Apple’s som opererer med en 5.5 tommers skjerm. Nexus har i tillegg bedre oppløsning. Der Apple iPhone 6 Plus har 1920 x 1080 piksler og en densitet på 401 ppi på sin skjerm, har Nexus på sin side en skjermoppløsning på 2560 x 1440 og en densitet på 493 ppi. På papiret er Google’s Quad HD-skjerm hakket skarpere. Men når oppløsningen og densiteten blir så stor, er det nesten umulig å skjelne noen forskjell i praksis. Den eneste måten å se forskjellen på er ved å bruke mikroskop. Som salgsargument fungerer det kanskje allikevel for noen – selv om det ikke har noe med logikk å gjøre.

Design – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

På design-siden har alltid Apple hatt et fortrinn. Og de tidligere Nexus-modellene har da heller ikke klart å gjøre iPhone rangen stridig i så måte. Metalldekselet til iPhone har gitt et mer eksklusivt kvalitetspreg enn polykarbonat-dekselet som Nexus har benyttet seg av. Den nye generasjonen Nexus byr imidlertid på en helt annen kvalitet. Aluminiumsdekslet har virkelig gitt Nexus 6 et løft. iPhone 6 Plus er produsert av ett stykke aluminium. Etter all kontroversen rundt ”bendgate” tror kanskje noen at dette er en feil på selve designet. Men i følge eksperter er dette nonsens. Alt metall vil bøyes når det blir utsatt for høyt press.

Nexus 6 er noe større, tykkere og mer “bulkete” enn konkurrenten. Den måler 159 x 83 x 10 millimeter og veier 184 gram. iPhone 6 Plus er tilsvarende på 138 x 67 x 6,9 millimeter og 129 gram.

google-apple-phablets

Lekker sak fra Nexus

Prosessor og kraft – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

Det gjenstår å se nærmere på phableten fra Google. Vi har ikke fått den i hende ennå. Men dersom vi forholder oss til de nakne fakta, er Nexus 6 et skikkelig beist av en smarttelefon. Den henter strøm fra en 2,7 GHz firekjerners Qualcomm Snapdragon 805-prosessor og 3 GB RAM, og kjører den nyeste Android Lollipo. På den annen side skilter iPhone 6 Plus med en A8 prosessor med 64 bit arkitektur og 1,4 GHz. I tillegg har telefonen en forbedret M8 koprosessor for bevegelse.

Apple hevder at A8-prosessoren yter 25 % høyere ytelse enn forgjengeren. iPhone Plus har bare 1 GB RAM. Men Apple tilpasser all hardware og OS for å forsikre seg om at telefonen uansett gir imponerende ytelse selv med så lite som 1 GB i sammenligning. Operativsystemet i Apple 6 Plus er det nyeste iOS 8.

Stor og solid iPhone 6 plus

Stor og solid iPhone 6 plus

Kamera – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

Når vi kommer til kameradelen, er det Nexus som fronter kappløpet. Phableten har et 13 megapiksler hovedkamera med optisk bildestabilisering og dual LED flash. Frontkameraet kan skilte med 2 megapiksler. Til sammenligning har iPhone 6 Plus et 8 megapiksler hovedkamera og et Facetime frontkamera med 1.2 megapiksler. Allikevel spiller også softwaren en stor rolle her. Tester viser at iPhone 6 Plus oppnår bedre bilderesultater. Apple har også flere funksjoner som autofokus med Focus Pixels, optisk bildestabilisering, True Tone blits, panorama, seriebildemodus og geomerking av bilder.

Batteri – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

På papiret sitter det et litt mindre batteri i iPhone 6 Plus (2915 mAh) mot Nexus 6’ 3220 mAh. På den annen side er levetiden til iPhone 6 Plus to og en halv time lenger enn Nexus 6. Ut fra de offisielle tallene som er oppgitt, skal Nexus’ batteri holde i åtte og en halv time før det må lades opp, mens det tilsvarende tallet for iPhone 6 Plus er elleve timer. Takket være de energisparende elementene i iPhone 6 Plus, er også video-playback på Apple’s telefon fjorten timer mot ti timer hos Nexus.

Selv om batteriet har litt kortere levetid, kan Nexus likevel varte opp med noen nyvinninger som kan mer enn å gjøre opp for dette. Nexus 6 har innebygd trådløs lading i tillegg til en ny turbo ladeteknologi som gir opp til seks timers batterilevetid bare ved å lade opp telefonen i femten minutter.

Lagringskapasitet og pris – Nexus 6 eller iPhone 6 Plus?

Ingen av phabletene tilbyr mikro-SD-kort slik at det er mulig å øke lagringskapasiteten. Nexus 6 vil være tilgjengelig med alternativt 32 eller 64 GB. iPhone 6 Plus kommer med 16, 64 og 128 GB som ulike valg. Strategien fra begge produsentene er å få brukere til å gå for den største – og dyreste – varianten.

I Norge har iPhone 6 Plus en prislapp fra 6 690 kroner. Nexus 6 vil sannsynligvis ligge på i underkant av 3 500 kroner. Det er en svært god pris for en så god telefon. Den hyggelige prisen synes å være en litt ny prisstrategi fra Google – antakelig for å få raskere omsetningshastighet i introduksjonsfasen.

Oppsummering

For å oppsummere: Nexus 6 har alt som skal til for å gi iPhone 6 Plus solid konkurranse. Begge er svært gode telefoner med nye, innovative funksjoner, prosessorer som ligger helt i toppen og et lekkert utseende. Men det skal nevnes at disse to ikke er de eneste bra phabletene i markedet. Samsung’s nyeste Galaxy Note 4 er også en verdig konkurrent.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB