Tar du fotografi på alvor? Kameraer som lever opp til ambisjonene dine!


Trond Eilertsen
Publisert 23. november 2014, kl. 13:12

Kompakte kameraløsninger er i ferd med å ta over hegemoniet fra digitale speilreflekskameraer. De siste kompaktsystemene har fått autofokussystemer som kan matche, til og med slå, hastigheten til tilsvarende digitale speilreflekskameraer.

Mange av de nyeste kompaktkameraene har elektroniske autofokus – søkere med svært høy oppløsning og oppdateringsfrekvens – og er ikke langt unna å kunne måle seg med kvaliteten på de optiske søkerne i digitale speilreflekskameraer.

De nyeste kompaktsystemene gir deg også mye mer bildeinformasjon, har mange flere innstillinger, filtereffekter og bildestiler. De lar deg til og med se hvordan bildet kommer til å se ut med de innstillingene du i øyeblikket anvender deg av, inklusive filtereffekter og bildestiler.

Nedenfor gir vi deg en guide til de mest avanserte systemene innenfor kompaktkameraer på markedet akkurat nå – med bakgrunn i hvilke behov du måtte ha og hvilke funksjoner du er ute etter.

Ett av kameraene er så nytt på markedet at vi ikke har rukket å se skikkelig på det ennå. Derfor har vi ikke kunnet komme med en grundig anmeldelse, men det er ingen tvil om at de siste toppmodellene av kompaktsystemer langt på vei er i stand til å erstatte de digitale speilreflekskameraene. Grensene mellom kompaktkameraer og digitale speilreflekskameraer er i ferd med å bli utvisket.

Fuji X-T1

TEC016

Fuji X-T1 fakta:
Sensor: APS-C / Kameraoppløsning: 16,3 Mpx / Autofokus: EVF / 3 tommers vendbar skjerm / 1 040 000 punkter / Høyeste opptakshastighet: 8 bilder per sekund / Maksimum videooppløsning: 1080 p

Fuji X-T1 ser ut som og behandles som et digitalt speilreflekskamera, men er faktisk et speilløst systemkamera med elektronisk autofokus. Det betyr at selve kamerahuset er tynnere enn et ordinært digitalt speilreflekskamera, noe som gir oss følelsen av at Fuji-kameraet vårt oppfører seg som et tradisjonelt 35 mm kamera.

Styrken til kameraet er at det kombinerer den elegante retrostilen med sine eksterne kontroller, knapper og hjul, med en tvers i gjennom moderne digital kamerateknologi. På toppen av huset sitter et kontrollhjul for lukkerhastigheten med en A-innstilling som gjør at kameraet automatisk stiller inn blenderåpningen. Setter du kameraet i AE-modus, stilles både lukkerhastighet og blenderåpning inn automatisk.

Ikke alle Fujis X-mount linsene har kontrollring for blenderåpning. For de linsene som ikke har denne funksjonen, blir blenderåpningen styrt av kamerahuset på samme måte som regulære digitale speilreflekskameraer og standard kompaktsystemer.

T-T1 har en høyoppløsning, 2 360 000 punkters OLED elektronisk søker. Det værbestandige kamerahuset er produsert i en aluminiumslegering. Wi-Fi er innebygd – og du kan fjernstyre kameraet via en smarttelefon eller et nettbrett via en Fuji Camera Remote app.

Du kan også få en Fuji X-T1 i en grafittversjon, med en forhåndsinnstilt oppdatering av hardwaren. Dette gir deg en høyhastighets elektronisk lukkerhastighet på 1 / 32 000 sekund, en klassisk Chrome filmsimulasjon og muligheten for en Natural View Live opsjon.

Olympus OM-D E-M1

TEC017

Olympus OM-D E-M1 fakta:

Sensor size: Micro Four Thirds | Resolution: 16.3Mp | Viewfinder: EVF |Monitor: 3-inch tilting display, 1,037,000 dots | Maximum continuous shooting rate: 10fps | Maximum video resolution: 1080p

Sensor: Micro Four Thirds / Kameraoppløsning: 16,3 Mpx / Autofokus: EVF / 3 tommers vendbar skjerm, 1 037 000 punkter / Høyeste opptakshastighet: 10 bilder per sekund / Maksimum video-oppløsning: 1080 p

Olympus OM-D E-M1 har all den stylingen og alle de funksjonene som et high-end digitalt speilreflekskamera, men i en mye mindre innpakning. Den minner i stor grad om Olympus’ klassiske OM-1 og OM-2 35-millimeter kameraene.

Kameraet topper dagens OM-D E-M5 og E-M10 som Olympus’ nye flaggskip, men der de to andre er utrustet med konvensjonelle autofokus-systemer, har OM-D E-M5 Olympus’ nye Dual Fast AF-system.

E-M1 er laget for røff bruk, med et støv-, vann- og frostsikkert kamerahus og en kontinuerlig opptakshastighet på 10 rammer per sekund. Olympus hevder at den elektroniske søkeren er 1,3 ganger større enn på et mellomklasse digitalt speilreflekskamera.

Artkkel levert av PerS på Fotofreak.no

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB