Smarte tips for å unngå tjuvgods ved kjøp av ny mobil


Trond Eilertsen
Publisert 11. desember 2014, kl. 09:26

Om du behøver ny mobil, behøver den ikke nødvendigvis å være ny i ordets rette forstand. Både med tanke på en slunken lommebok og på miljøet kan det være en god idé å kjøpe brukt. Siden nye modeller dukker opp oftere enn man rekker å skifte skjorte, er det for mange et godt alternativ å slå seg til ro med en eldre modell.

Dessverre finnes det en del fallgruver når man kjøper brukt, særlig når det gjelder at mobilen kanskje ikke havnet hos selgeren på lovlig vis. Smarttelefoner rapporteres stjålet i hopetall hvert år og tjuvraddene ville ikke fortsatt å holde statistikken gående om det ikke hadde vært så enkelt å selge dem videre. Her har du tipsene som gjør deg til en sikker kjøper, uten å ende med det berømte skjegget i den enda mer berømte postkassen.

Vær nøye med hvem eller hvor du kjøper fra

For å gjøre et godt kjøp er Finn.no, eBay og Amazon gode alternativer. Dessverre er det slik at jo lavere prisen er, desto mer sannsynlig er det at den du kjøper fra ikke har rent mel i posen. Mange av disse nettsidene har ulike sikkerhetssjekker og profilvurderinger som gjør det lettere for deg å finne en pålitelig selger. Les vurderingene og informer deg om garantiene som tilbys.

Vær nøye med detaljene

ny-mobiltelefonAlle annonser bør inneholde standardinformasjon om produktet som selges. Farge, modellreferanse, størrelse på minnekortet, samt en vurdering av kvaliteten på produktet bør absolutt være tilstede i produktbeskrivelsen. Utsagn som «så god som ny» bør som regel tas med en klype salt. Det aller beste er om bildet viser den faktiske mobilen som er til salgs, i stedet for en standardillustrasjon av mobilmodellen. Om du kan kontakte selgeren direkte er dette alltid en fordel, siden du da kan be om flere bilder av mobilen og sammenligne dem med beskrivelsen. Det er også smart å be om IMEI-nummeret (International Mobile Station Equipment Identity) eller serienummeret til mobilen. Om selgeren ikke kan gi deg dette, bør du se deg om etter et annet sted å kjøpe fra.

Om du er ute etter en mobil fra Apple kan du sjekke IMEI eller serienummer opp mot deres Check Activation Lock på iCloud.com. Ved hjelp av dette systemet kan du sjekke om mobilen er savnet av en eventuell tidligere eier. Activation Lock gjør det mulig for enhver Apple-eier å låse mobilen slik at den er ubrukelig for alle som ikke har riktig ID-nummer og passord. Du kan også sjekke hvor lang garanti som gjenstår for det aktuelle produktet.
Enkelte nettsider for kjøp og salg av mobiler lar deg også ta en sjekk av IMEI-nummeret før du kjøper. Andre lar ikke betalingen gå gjennom til selger før du har bekreftet at produktet er legitimt og tilbyr dessuten full tilbakebetaling ved heving av kjøpet.

Ting å tenke på ved avhenting

ny-mobil-tyvegods

OBS! Kan være stjålet.

Når valget er tatt og du har vurdert selgeren som en ærlig sjel, kan du fullføre kjøpet. For de sidene som sender deg produktet via post er det ikke mye mer å gjøre enn å vente. Du bør riktig nok være klar over hvilke returrettigheter du har dersom kjøpet ikke skulle stå til forventningene. Om du har blitt enig om å selv hente din nyinnkjøpte mobil, kan det være en god idé å avtale møte på en offentlig plass i stedet for hjemme hos selger. Det er også smart å aktivere mobilen før du sier takk og farvel til selgeren. På denne måten kan du dobbeltsjekke at IMEI-nummeret er ekte og at mobilen ikke er blokkert på grunn av tyveri.

Om alt er bare fryd og gammen gjenstår det bare å finne ut hva du skal gjøre med den gamle mobilen din.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB