Krig i Afghanistan; spiondrone som passer i en håndflate


Trond Eilertsen
Publisert 23. januar 2015, kl. 23:33

Det kriges enda i Afghanistan, og siste tilskudd i utvalget spiondroner er ikke større enn en håndflate. Verdens minste drone er utviklet med nanoteknologi, og ble lansert av den britiske armee.

Britiske tropper i Afghanistan benytter nå en spiondrone ved navn Black Hornet. Denne dronen inneholder det essensielle en trenger for å spionere på fienden, og er på størrelse med en håndflate. Dronen er utviklet av det norske selskapet Prox Dynamics. Det hevdes at Black Hornet er verdens minste spiondrone med en vekt på 16 gram, og lengde på 4 tommer.

Dronen flyr ved hjelp av to helikopterblader, og har et videokamera festet til seg.

Kameraet er fjernstyrt og kan ta både stillbilder og video. Britiske soldater har brakt den til Afghanistan til nytte for styrkene der. Dronen er verdifull for militært bruk da den benyttes til å sjekke områder som skal forseres, eller ved mistanke om fiendtlige skyttergraver.

Black Hornet og andre mini-droner

Tech029Black Hornet er frukten av en 4 millioner dollar kontrakt som ble gjort av det britiske forsvarsdepartementet i 2011. Denne dronen er et stort skritt i utviklingen av mini-droner. USA har sin egen mini-drone – The Raven. Denne kan skytes ut for hånd og de sammenleggbare rotorene passer i en ryggsekk.

I tillegg kommer den insektinspirerte Micro-Aviary, som tilhører flyvåpenet. Selv om USA har disse har de ingen droner så små som Black Hornet, og det britiske forsvarsdepartementet er overbevist om at denne nanoteknologiske dronen vil takle Afghanistans røffe forhold. Foruten Black Hornets størrelse er det viktigste den personlige tilpasningen. Firmaet Prox utviklet dronen til å være en spionasje –overlevelse -og rekognoseringspakke for en person.

Til sammenligning vil videoer fra en Predator (annen drone) forsyne en mengde folk på en bakkestasjon med informasjon. Det er ikke mange Predatorer i bruk og det kreves tillatelse opp i kommandokjeden for benyttelse. Black Hornet er derimot designet for en singel soldat. Å være denne soldatens fjernstyrte øyne.

Bildene fra Black Hornet lasts ned til en personlig enhet, som kan ligne litt på en GameBoy. En håndholdt mus benyttes til å styre dronen. Det er for tidlig å si noe sikkert hvor verdifull mini-dronen er under aktiv kriging, men Black Hornet gir signaler om en n y fremtid for soldater under rekognosering.

En egen spiondrone!
USA’s styrker er langt fra denne nye fremtiden, spesielt med tanke på budsjettkutt, og at bakkekampene er på hell. Militært har det i hvert fall vært fokus på å kunne gi hver enkelt soldat informasjon når de har vært ute på egen hånd gjennom håndholdte enheter. Det kan være interressant for dem å samarbeide med sine britiske kollegaer med tanke på den siste lille dronen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB