Mens vi venter på ekte Virtual Reality


Trond Eilertsen
Publisert 26. februar 2015, kl. 08:57

Carl Zeiss har kastet seg på VR-karusellen med VR One

Verden venter på en reell versjon av et VR-headset, men mens vi venter på Oculus Rift eller Sony’s Project Morpheus, varter smarttelefoner på en overraskende forsmak for den som har appetitt på virtual reality.

Demoversjoner av Samsung Gear VR er allerede ute i Best Buy butikker. Men det er klart at en pris på rundt 1500 kroner, som du må gange med fire for å få en Galaxy Note 4 phablet for i det hele tatt å kunne bruke hodesettet, vil Gear V for de fleste være en stiv prislapp for dem som bare er ute etter en mellomløsning.

Flere produsenter ser gapet i markedet og er i ferd med å utvikle rimeligere versjoner av Gear VR med sin ”viewfinder” modell – versjoner som er strippet for all hardware og kun setter sin lit til displayet på smarttelefonen din i tillegg til et akselerometer / gyroskop for å skape den virtuelle opplevelsen. De fleste legger seg i hælene på Google’s Cardboard Kit, slik som Dodocase Smartphone VR Viewer, som produsenten lanserte på sin I/O konferanse tidligere i år. De er rimelige, og de er dyktige, men de etterlater seg et stort gap i markedet. Nå har imidlertid en annen produsent hevet seg rundt for å tette dette gapet, og det er en overraskende tilbyder i dette markedet.

Tech049Carl Zeiss er først og fremst kjent for optikk, men selv om det bare er en liten del av multimillardær-konsernet, er det bedriftens kameralinser vi er mest familiære med. Nå har et lite team innen konsernet hevet dette renomméet med et rimelig headset som de kaller VR One. Og, direkte fra læreboka til Oculus, setter Zeiss sin lit til at veksten skjer gjennom sitt nettverk av utviklere.

Alt er åpent, helt fra SDK til smarttelefonen du bruker det med – så lenge du benytter en iOS eller Android og har et display mellom 4,7 og 5,2 tommer. Spesialskuffer til telefonen sikrer at telefonen er tilpasset VR One’s linser samt blenderåpningen på telefonens kamera, noe som både utvider de reelle og de virtuelle opplevelsene. De første tilgjengelige spesialskuffene vil være tilpasset iPhone 6 og Galaxy S5. Fremtidige skuffer vil bli bestemt av de tilbakemeldingene som kommer fra kunder og utviklere.

De gode nyhetene er at VR One kommer i desember. Det som ikke er så bra er at Zeiss ikke har anelse om hva de skal gjøre med sitt nye produkt. Det interne teamet i bedriften har utviklet to demo-apper – en bildefremviser og en AR ”proof of concept” – for å vise hva den er i stand til å gjøre. Men av den tidlige versjonen som vi har sett nærmere på, mangler VR One foreløpig både overbevisende spill- og mediaopplevelser.

Heller ikke er det mekanikk som tillater valg og aktivering av VR-apper fra innsiden av fremviseren. For å møte disse utfordringene og vekke interesse for VR One, planlegger Zeiss en konkurranse for utviklere. Denne vil bli publisert på en dedikert Tumblr- side for VR One. Om alt går som det skal, vil du før dette året utløper kunne ta i bruk en velfungerende mobil VR-løsning som ikke sprenger bankkontoen din.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB