Action-kameraer som slår knockout på det meste!


Trond Eilertsen
Publisert 12. mai 2015, kl. 12:03

Enten du bruker action-kameraet til å sjekke hva bikkja di ser fra sitt lavere perspektiv over havoverflaten, eller du er ute etter tøffe selfies, som når du hopper i strikk, kjøre sykkel, eller du henger på magen under et sportsarrangement – actionkameraer brukes til langt mer enn å ta opptak av halsbrekkende og vanvittige stunts

Mye kan selvsagt gjøres med et bra smarttelefonkamera og alle innstillingene som er mulig etter hvert, serieopptak og slow-motion for å nevne noen, men å ha et ordentlig kamera er mer slitesterkt og varig, og selvsagt mye kraftigere. Derfor kan det også utgjøre hele forskjellen når du er i øyeblikkssituasjoner som du absolutt ikke ønsker å gå glipp av.

Et godt action videokamera må kunne være i stand til å fange alle de øyeblikkene du ønsker å ta vare på slik at du får god kvalitet på opptakene dine. Kameraet bør ha et bredt sortiment av tilbehør og objektiver og kunne tilby masse med funksjonalitet som er enkel å justere. Det bør også være så lite og lett at det er i stand til å ta ett eller flere bilder fra hvilken som helst vinkel.

Vinneren: GOPRO HERO 4 BLACK

Tech006Det er ikke noe kamera som for tiden slår GoPro Hero 4 Black Edition. Det er ingen overraskelse Kameraet har en stiv pris, men det er da heller ingen ting du ikke kan gjøre med dette kameraet. Det er lite og lett, det er solid, og all funksjonalitet kan justeres i forhold til hva du enn måtte ønske å filme.

Uansett modus er kvaliteten på opptaket slående. Enten du skyter bilder med 720 piksler eller 4K. GoPro har en dynamisk rekkevidde som er i stand til å forhindre at himmelen ser helt blåst uten at du undereksponerer motivet ditt. Det mestrer også forhold med dårlig lys bedre enn noen av sine konkurrenter.

Kameraet er også en vinner med hensyn til alt utstyret som hører med. Produsenten leverer alt fra objektiver og ekstrautstyr, stropper og en sugekopp, alt hva du måtte ønske. Skulle de ikke ha det du ber om, er det en rekke tredjehånds produsenter av utstyr som har supplert GoPro i mange år. GoPro har i tillegg en fenomenal telefonapp, uten tvil den absolutt beste på markedet både med hensyn til design og funksjonalitet. Alt kan reguleres og justeres akkurat slik du vil ha det, hver minste lille detalj.

Llikevel har kameraet sine ulemper. Prisen er ikke helt enkel å svelge, men det er fordi du ser på det kameraet som ikke noe annet på markedet kan slå. Menysystemet på kameraet kan likevel forbedres. Det er ikke enkelt å navigere alle funksjonene bare med tre fysiske knapper, og batteriet strever med å levere mer enn en og en halv time, avhengig av hvilke innstillinger du bruker – selv med ekstra batterier. GoPro’s dyreste kamera har vunnet terreng i forhold til alle andre konkurrenter på markedet, men det er altså fortsatt rom for forbedringer.

GOPRO HERO 4 SILVER

Tech005Heldigvis har du noen bra alternativer som ikke er like dyre. Det kameraet som kommer tettest på, er GOPRO HERO 4 SILVER.

For omlag 1500 kroner mindre enn du må ut med for GoPro Hero 4 Black Edition, mister du riktig nok en funksjonalitet som lar deg filme med høyest mulig oppløsning og bildefrekvens. Men du får en berøringsskjerm som gjør at det er enklere å navigere i menyen. Det gir deg i tillegg mulighet for å komponere opptakene dine uten å måtte ty til telefonappen, eller gjør det nødvendig å kjøpe ekstrautstyr. Dette er bra i seg selv, men i de fleste situasjoner skulle du ønske å ha et solid hus som beskytter den ømfintlige skjermen. Denne manglende beskyttelsen vil være et motargument for å kjøpe denne modellen.

GoPro Silver Editon jobber like bra opp mot GoPro’s økosystem som de andre modellene, fra objektiver til apper. Det er et ekstremt kapabelt kamera som overgår sine konkurrenter på egen hånd, men uten at vi unngår de to irritasjonsmomentene som GoPro hele tiden har slitt med: Levetiden på batteriet. Og prisen. Du kan få kameraet til rabattert pris om dagen – dette gjelder Hero – men avslaget står ikke i forhold til hva resten av disse kameraene er i stand til.

Klikk her for et virkelig kult actioncam (ekstern lenke)

Konkurrenten

Sony Action Cam Mini

Tech007En av de få verdige utfordrerne til GoPo på markedet, er for tiden Sony med sitt Action Cam Mini. På en eller annen måte har de klart å finne ut av hvordan de skal få de ulike funksjonene fra fjorårets modell til å inngå i en kompakt størrelse. Det eneste er en liten reduksjon i kvaliteten. Kamerakontrollene, og batterilevetiden, det siste fikk Mini’s storebror mye skryt for, og dét rettmessig. Ellers er kvaliteten på opptakene prisverdig gode, og burde være mer enn nok for de aller fleste. Det største problemet er at alle finjusteringer må gjøres via Sony’s telefonapp – og den er ikke spesielt bra – eller via en wi-fi fjernkontroll som du må kjøpe separat.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB