Netbooks er tilbake med HP Stream 11


Trond Eilertsen
Publisert 29. oktober 2015, kl. 15:14

Den neste generasjonen med rimelige netbooks

Ideen bak var å utvikle en computer som kunne utføre alle de oppgavene som en gjennomsnittsbruker hadde behov for. Utover dét ingen avanserte spissfindigheter. Og så: Selg den så billig som mulig. Problemet var selve utførelsen: Netbooks hadde dårlig konstruksjon, var treige, stygge, tykke og vanskelige å bruke, for små til å være praktiske, ikke varte de lenge nok, og rent generelt var de ingen god gave å gi bort til noen du brydde deg om.

Produsenter av Windows gikk raskt vekk fra hele konseptet etter å ha fått sterk kritikk fra alle kanter. I stedet satset de på nettbrett som varte mye lenger og var enklere å bruke, smarttelefoner som ble såpass kraftige at de kunne utføre det meste, og Chromebooks som raskt spiste opp segmentet for de billige laptopene. Når det kommer til stykket er Chroomebook egentlig bare en forbedret utgave av en netbook, men med bedre timing. Google gikk kun inn i dette markedet fordi det var nok datakraft tilgjengelig til å kunne gi brukerne en forsvarlig opplevelse i en rimelig innpakning. Det er ikke lenger vanskelig å bygge en god og rimelig laptop.

Tech029Microsoft har i flere år jobbet for å gjøre Windows 8.1 tilgjengelig som plattform for alle typer enheter, uansett brukersituasjon. Etter hvert som datakraft ble mer og mer tilgjengelig og vanlig, begynte Microsoft å tilby desktop software som ikke krevde mye kraft i det hele tatt.

Når du legger sammen alt dette, er neste skritt temmelig åpenbart: Microsoft er tilbake i konkurransen om å selge billige laptoper.

Selv om ikke alt er på plass ennå, hverken for Microsoft eller andre produsenter, kan det hende at ”netbook” for fremtiden ikke lenger har den samme odiøse klangen som til å begynne med.

Det er ikke lett å forestille seg at Stream 11 vil bli å finne i styrerommene til store bedrifter, eller på første klasse når du er ute og flyr. Stream 11 har ikke et spesielt profesjonelt design. Det henger sammen med fargene selvsagt; hverken sølv eller sort, i stedet har produsenten valgt rosa og blått. Ikke nettopp hva som vil være gangbart i en forretningsmessig sammenheng. Eller sofistikert. Det tar seg ganske fint ut på kaffebordet, men er du i ferd med å foreta et fiendtlig aksjeoppkjøp, ville nok ikke motparten bli særlig skremt.

Stream 11 er laget i myk plast, matt på utsiden og med et polkaflekket design på håndleddstøtten. Det er stort sett solid produsert. Designet er helhetlig. Det eneste er at plasten ikke slutter helt tett til et par steder. Det er tynt, og det er lett. Det kjennes så vidt tykkere enn den slanke og skarpkantede MacBook Air, eller noen av de andre Windows Ultrabooks, men blant et par hundre konkurrenter, skal denne bli vanskelig å slå. Og småskader på plasten, lar seg lett gni av med å bruke litt spytt.

Foruten fargen er det ikke så mye annet som hverken er merkelig eller særlig spennende med designet til Stream 11. Den har USB og HDMI inngang på den ene siden, og slisse for SD-kort på den andre, og et svært middelmådig høyttalersett i bunnen, og et dårlig, men brukbart webkamera.

Stream 11 har et 11.6 tommers display med en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Det er så å så presist det samme som omtrent alle tilsvarende skjermer opererer med – du kan tydelig se pikslene, skrift og bilder er dimme, og netbook’en har uhyre dårlig innsikt fra sidene. Skjermen er derfor grunnen til at det som regel alltid er verd å investere i en dyrere laptop. Stream 11 har en batteritid på mellom fem og seks timer. Det er ingen katastrofe, men særlig imponerende er det heller ikke.

Tastaturet er godt, lett å taste på og du venner deg fort til å bruke det. Selv om netbook’en er så liten og tynn, går det overraskende lett å skrive på den, og feedbacken er kjapp. Men styreplaten er grusom. Det er ikke overraskende, men like fullt irriterende. Den gjenkjenner klikking som sveiping, og sveiping gjenkjenner den ikke i det hele tatt. Det virker dersom du er svært forsiktig og flytter fingeren langsomt og forsiktig, men dette er hovedgrunnen til at det hele tiden føles som å bli hengende etter. Anbefaling: Kjøp heller en Chromebook og legg litt mer penger i når du først trenger et enklere dataverktøy.

Dårlig skjerm, elendig styreflate, middelmådig batteritid. Dette er de vanlige klagene med hensyn til laptopene Windows tilbyr oss, særlig de rimeligere versjonene. Stream 11 tilfører ikke noe nytt, er heller ikke annerledes. Det er ganske enkelt en laptop.

Det er faktisk hele poenget. Stream 11 er rett og slett en laptop. Det er stort det eneste som er å si så langt. Hvorfor du skal bruke penger på en rimelig laptop som dette, er ikke godt å si. Det eneste må være hvis du er halvblind og er desperat etter å få en større skjerm. Stream 11 er heller ikke god for spill. Den har et dårlig forhold til Photoshop, noe alle billige laptoper for så vidt sliter med, ellers gjør den hva du kan forvente med hensyn til de helt grunnleggende funksjonene.

Valget mellom en Chromebook og en Windows-basert enhet som Stream 11 koker ned til hva du ønsker å bruke den til. Chromebook brukes for å utføre helt enkle oppgaver, den fungerer som en søkemotor og ikke noe særlig utover dét, noe som henger sammen med elendig funksjonalitet for multitasking og dårlig support når du er offline, men også fordi Google bevisst ser på Chromebook OS som en form for forenklet arbeidsplass. Stream 11 på sin side forsøker å gjøre alt det som langt dyrere laptoper gjør. Men dessverre, forskjellen er at den gjør alt så mye dårligere.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB