Omtale: Avast! 4.8 – ressursvennlig antivirus


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 11. oktober 2009, kl. 02:07

Avast er et gratis antivirusprogram som krever lite maskinkraft. (ill. Bitnett Teknologia)

Avast er et gratis antivirusprogram som krever lite maskinkraft. (ill. Bitnett Teknologia)

Trojanere, virus, spam, malware, nei, det er ikke like enkelt å holde styr på alle disse farene, men etter hvert som vi bruker PCen skjønner vi i det minste en ting: vi må beskytte oss mot dem. Til det trenger vi et antivirusprogram, og vi har tatt en titt på et av dem, nemlig Avast! Antivirus.

Avast! er helt gratis, men du kan også kjøpe en fullversjon der du får noen ekstra funksjoner, men Avast! Home holder i lange baner for de fleste. Dersom du likevel føler deg tryggere med en betal-versjon kan du sammenligne Avast! Home (gratis) med Avast! Professional (koster penger) på denne siden.

Det som er så genialt med Avast! er at det krever minimalt av systemressurser, og man legger ikke mye merke til at det kjører i bakgrunnen. Oppdateringene går helt automatisk (dersom du ønsker det) og man merker heller ikke noe til at denne prosessen pågår. Det er kun når oppdateringen er ferdig man får tegn til at noe har skjedd, det popper nemlig en blå boks opp som forteller deg at Avast! har blitt oppdatert.

Avast! kan også skilte med bytte av skins. Dette er enkelt forklart selve “drakten” til programmet, som avgjør hvordan det skal se ut. Og ved å laste ned såkalte skins kan du endre hvordan programmet skal se ut. Det er nemlig kun designet undertegnede trekker litt ned på. Det utseende som er standard er nemlig litt rotete, og minner ikke om et antivirusprogram i det hele tatt. Det minner mer om en mediespiller, noe som gjenspeiler seg i at knappene er utformet som knappene på DVD-spillere. Moderne er det, men det kan fort bli litt rotete.

Har alt du trenger

Funksjoner er det imidlertid ingenting å utsette på. Avast! leverer en kraftpakke som gir deg full beskyttelse, noe vi trenger i disse dager. Hvis du først får virus, vil Avast! ta knekken på det. Du kan også velge å legge viruset i den såkalte “virus chest” som da fungerer som navnet tilsier. Det legger viruset isolert i et område der det ikke kan gjøre skade, og der kan du la det ligge inntil videre, og eventuelt la Avast! anlysere dem.

Slik ser det ut når Avast! har funnet en trussel. (ill. Bitnett Teknologia)

Slik ser det ut når Avast! har funnet en trussel. (ill. Bitnett Teknologia)

Det er også utstyrt med resident protection som scanner filer i sanntid. Filer som f. eks blir lastet ned blir altså først kontrollert. Dette er nyttig så viruset blir oppdaget så fort som overhode mulig, så det ikke skal gjøre mer skade.

Avast! søker også i gjennom arkivfiler som blant annet ZIP, RAR, ISO, CHM, 7ZIP, RPM, CPIO og TNEF. Disse er ofte kjent for å være viruskilder. Å putte virus inn i arkivfiler har vært en kjent måte å distribuere virus på. Avast! søker også i gjennom epost, og scanner vedlegg.

Avast! er også utstyrt med nettverksskjold som beskytter mot ormer og Avast! søker i gjennom webben for skadelig kode når du nærmer deg noe som kan være mistenkelig. Første gang etter du har innstalert Avast! blir du bedt om å søke etter virus ved neste oppstart. Dette kan være lurt siden virus ofte legger seg i Windows-mappen. Men når det da søker i mens maskinen starter, vil Avast! eliminere disse filene, og gjøre maskinen din ren igjen.

Konklusjon

Jeg har ingen som helst problemer med å anbefale Avast! da dette er et program som gir deg full beskyttelse, men samtidig ikke stjeler mye ressurser. Dette er absolutt en verdig konkurrent til kjente AVG som for øvrig også er bra. Er du interessert i Avast! så kan du lese mer og laste det ned fra avast.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB