Guide: Sette opp Hamachi for spill


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. oktober 2009, kl. 12:14

Med hamachi kan du enkelt sette opp et VPN (Virtual Private Network). Dette er et virtuelt nettverk som kobler deg mot andre klienter som om dere var koblet sammen i et lokalt nettverk.

Med hamachi kan du opprette et virtuelt nettverk som fungerer som i et lokalt nettverk. Du kan dele filer og spille LAN-spill, helt uten noen form for knotete konfigurering. Er det å spille sammen med venner du er ute etter, uten å være på samme nettverk, er Hamachi løsningen. Det hele fungerer veldig enkelt og man trenger ikke mye datakunnskap for å skjønne Hamachi.

Hva er fordelen med VPN?

Det blir stadig mer populært å spille sammen over nettet. Men det som kanskje ikke alle vet er at man ikke nødvendigvis trenger å være koblet på i et lokalt nettverk for å spille over LAN. Selv om det heter LAN ( Local Area Network) betyr ikke det at man må være koblet sammen i det samme nettverket lokalt. Riktignok så blir det ikke lenger et ekte LAN, fordi ved hjelp av Hamachi blir nettverket bare virtuelt lokalt.

Siden det kun er virtuelt trenger du ikke å være i samme rom eller i nærheten av den du skal kobles opp mot. Det har ingen betydning om klientene befinner seg på hver sin side av kloden. Hamachi opprettet et sikkert virtuelt nettverk for deg som vennene dine kan bli med i.

Oppsett

Først trenger du Hamachi, programmet som gjør dette mulig for oss. Programmet finner du her. På siden må du først velge det operativsystemet du skal installere Hamachi på. Programmet finnes for både Windows, Linux og Mac OS X. Filen er relativt liten, Windows-versjonen er på 989 kb, og Linux og Mac-versjonen er under 300 kb.

Hamachi installeres som et vanlig program og er ganske så rett fram. Når installasjonen er ferdig er det bare å starte Hamachi. Når du starter programmet for første gang må du trykke på en knapp som ligner en power-knapp (se bildet under) Deretter møter du et vindu som ber deg om å skrive inn hva du vil hete på Hamachi. Det kan være greit å legge inn et unikt navn som vennene dine lett kjenner igjen.

Dette er knappene du trenger. Den helt til venstre skrur Hamachi av og på. (ill. Bitnett Teknologia)

Dette er knappene du trenger. Den helt til venstre skrur Hamachi av og på. (ill. Bitnett Teknologia)

Når dette er gjort skal alt være klart for å starte og bruke Hamachi. Programmet er veldig enkelt å bruke og her forklarer vi deg trinn for trinn hvordan du går frem for å opprette og bli med i et virtuelt nettverk.

Opprett nettverk

Dersom du vil opprette et nettverk trykker du på den litte trekanten til høyre for “power-knappen”, og du vil da se en liten meny poppe opp. Her har du valgene “Create a new network” og “Join an existing network”. I vårt tilfelle da vi bil opprette et virtuelt nettverk, klikker vi på “Create a new network”. Nå vil det komme opp en boks som ber deg om å skrive inn ønsket navn og passord for nettverket. Fyll inn dette og trykk “Create”.

Å lage et nettverk er ingen sak i Hamachi. skriv inn den nødvendige informasjonen og trykk "create". (ill. Bitnett Teknologia)

Å lage et nettverk er ingen sak i Hamachi. skriv inn den nødvendige informasjonen og trykk "create". (ill. Bitnett Teknologia)

Nå som du har opprettet et nettverk er det bare for de som vil bli med i det å trykke “Join an existing network” . Du vil da bli bedt om å fylle inn navnet og passordet til nettverket. Denne informasjonen må du da selfølgelig ha fått av den som opprettet nettverket. Med navnet og passordet i boks er det bare skrive det inn å trykke “Join”. Nå er dere koblet sammen, og er flere brukere av det aktuelle nettverket pålogget på hamaci vil det lyse grønt ved siden av navnet deres.

Nå er alt klart

Da er den enkle prosessen ferdig og dere er nå klare til å spille sammen kun ved hjelp av Hamachi. Nå kommer tiden for å starte spillet dere skal spille. Merk: kun èn spiller må opprette en server på LAN-modus på spillet. Personen som lager denne serveren kalles en “host”, eller på godt norsk “vert”. Når en har laget en server innpå spillet kan resten bli med. Disse trenger bare å trykke “Join” innpå spillet.

Forhåpentligvis finner dere serveren hosten lagde. Da er det bare å gå innpå denne serveren å starte spillingen. Det skal nevnes at det ofte kan oppstå problemer med at man ikke finner hverandre osv, men noen søk på Google gir imidlertid gode svar. Skulle du likevel møte problemer så ikke nøl med å kontakte oss, så skal vi gjøre vårt beste for å hjelpe deg.

Bare send oss en mail på oyvind[at]teknologia.no

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB